Pitali smo stručnjake: Zašto se dešava nasilje i šta smo naučili posle masakra u Ribnikaru?

Da li smo kao društvo nešto naučili od 3. maja?

Autor: Web UNA Srbija
28.02.2024. 14:31
  • Podeli:
Vladislav Ribnikar Tanjug STRAHINJA AĆIMOVIĆ-6453d4cc6eef6.webp Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Nakon dešavanja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ne postoji roditelj u Srbiji koji nije zabrinut za bezbednost svog deteta. Već deset meseci pitamo se gde roditelji greše, gde društvo, gde sistem obrazovanja funkcioniše, gde ne. 

Svi pomno pratimo i čekamo epilog suđenja roditeljima dečaka, koji je 3. maja počinio masakr kakav ova zemlja ne pamti. Strahujemo i zbog incidenta koji se nedavno dogodio u toj školi, kada je kod dečaka pronađen nož, jer smo svesni da roditeljska pažnja mora biti i izvan okvira uobičajenog. 

Kakva smo podrška našoj deci? Roditelji, ali i celokupno društvo? Šta smo do sada naučili, o tome smo u okviru emisije "Popodne" na UNA televiziji pričali sa Jasminom Nikolić, iz Viktimološkog društva Srbije i Aleksandrom Fatićem iz Instituta za praktičnu humanistiku. 

Fatić kaže da je, pošto je čuo za poslednji incident sa dečakom koji je doneo nož u školu, ostao zapitan. 

"Kada će javnost početi da razmišlja šta su strukturni razlozi za vršnjačko nasilje. Da li će se reakcija javnosti svesti na to da se bavimo jednim dečakom, da jurimo njegovu porodicu i smatramo da je glavni problem u njemu, ili će javnsot početi da se pita šta se u toj školi dešava. Reakcija na onu strašnu tragediju koja se desila se svela na to da se ona individualizuje. Nesporno je ko je odgovoran i sve što se kasnije desilo. Ostala su mnoga pitanja bez odgovora", ističe Fatić za UNU i dodaje: 

"I meni se sad postavlja pitanje - koliko incidenata treba da se desi i hoće li pri svakom incidentu biti dečak što je doneo ovo, uradio ono, ili će u nekom trenutku neko da se zapita -  pa ko se bavi tom školom", smatra Fatić. 

Na pitanje da li je rešenje postavljanje detektora metala na vrata škole, Fatić opet naglašava postavljanje pravog pitanja - zašto do nasilja dolazi?

"Zašto ne skinu decu gole, zašto ih ne pretresaju onim detektorom, možete da idete do apsurda ako nećete da postavite prava pitanja. Zašto dolazi do nasilja - zato što nešto ne funkcioniše. Nasilje izbija kada nešto ne funkcioniše" rekao je Fatić.

Foto: UNA

"Ovakvi incidenti nas plaše, da nam deca donose noževe, gledamo da li ćemo staviti još nekog policajca, da li ćemo staviti detektore za metal. Nisu to zatvorske ustanove da decu na taj način tretiramo. Moramo sistemski da vidimo zašto se dešava nasilje, i ako govorimo o školi 'Vladislav Ribnikar', da li posle tih događaja je to adekvatan prostor da se razvija drugarstvo, da bude veseo i produktivan školski dan. Da li deca mogu da se igraju i prolaze pored učionica i hodnikom gde su stradali njihovi drugari", pita se Jasmina Nikolić.  

Da li smo kao društvo nešto naučili od 3. maja?

Jasmina Nikolić, iz Viktimološkog društva Srbije smatra da nismo mnogo naučili. 

"Ja to posmatram sa stanovišta podrške žrtvama, i posle tog tragičnog i 3. i 4. maja. Mi danas ne znamo sve koji su nastradali, povređeni se više ni ne pominju, niko ne pominje indirektne žrtve. Svi ti učenici koji idu u tu školu, svi ti nastavnici, oni su svi indirektne žrtve. Da li u toj sredini mogu da funkcionišu na pravi način? Da li  na tom mestu, može da se odvija pedagoški proces? Nisu mapirane potrebe tih žrtava", ističe ona za UNU i dodaje:

Foto: UNA

"Rađene su sa tom decom i neke radionice, imali su prilike za neki vid psihološke pomoći. Ali da li su mapirane i druge njihove potrebe, nije samo potrebe za psihološkom pomoći. Postoji potreba za drugim vidovima psihosocijalne podrške. Mislim da smo kao društvo tu zakazali, da damo sistemski odgovor na potrebe žrtava. Isto je i sa žrtvama u okolini Mladenovca, u Malom Orašju, Duboni. Oni su tek skrajnuti", naglašava Nikolić. 

Podsetimo, u toku su dva suđenja roditeljima dečaka koji je pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar". Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je od ispitivanja roditelja dece ubijene u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine u svojstvu svedoka oštećenih, kako bi im omogućilo da budu prisutni na suđenju kada optuženi budu iznosili odbranu i kako bi mogli da postavljaju pitanja. To znači da će roditelji moći iz sudnice da prate iznošenje odbrana oca i majke dečaka K.K. koji je ubio devet vršnjaka i portira u školi 3. maja prošle godine, a teško ranio nastavnicu istorije.

Suđenje se odvija bez prisustva javnosti, jer je sud odlučio da isključi javnost sa suđenja iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()