Pitali smo učiteljice: Koji su danas izazovi u prosveti i koje lekcije su najvažnije za đake

Dve učiteljice iznose svoje mišljenje o današnjem obrazovanju i daju lekcije za budućnost mladima

Autor: Lena Sladojević
24.01.2024. 19:42
  • Podeli:

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan obrazovanja. Mi pravimo paralelu između nastave nekada i sad, i to sa učiteljicom pred penzijom i njenom mlađom koleginicom. Koji su izazovi u prosveti i koja je najvažnija lekcija koju deca treba da savladaju pitali smo u Osnovnoj školi "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici.

Učiteljica Snežana Tomić Sladojević je starog kova, za koju smo od dece mogli da čujemo da koliko je stroga, toliko voli i da se igra sa njima. Druga je Nikolina Nosović budućnost osmoletke. Interesovali su nas pre svega  razlozi zašto su se odlučili za taj poziv. 

„Od malena sam volela decu, volela da radim sa decom i da se igram i družim sa decom“, kaže učiteljica Snežana.

„Kao svaki mlad čovek htela sam da menjam svet, a onda najbliži izbor u promeni sveta jeste da budem učitelj“, objašnjava Nikolina. 

Poredeći obrazovanje nekad i sad, učiteljica Snežana objašnjava da su se promenili najviše roditelji.

"Boško Palkovljević Pinki", foto UNA

„Često se dešava da roditelji ispričaju neku svoju verziju gde on nije kriv i roditelji tu veruju i automatski prvo je kriv zna se ko, nastavnik-učitelj, prvo je kriva prosveta, pa tek onda traže neku krivicu u sebi. Tu je malo greška, ali treba i njih razumeti, nekada su roditelji bili sigurni što se tiče radnog mesta, što se tiče plate i svega, sad je sve to drugačije“, objašnjava nam učiteljica Tomić Sladojević. 

„Sad je najveći problem možda etika i moral društva u globalu, tako da te neke pristojne granice moramo da vratimo svi zajedno i da naše mlađe generacije učimo da se drže društveno prihvatljiviih normi“, poručuje mlađa koleginica. 

Kako kažu, važne su lekcije, ali je još važnije, a danas nikad teže - decu naučiti humanosti. 

„Ono što ne želite da vama neko kaže nemojte ni vi drugom govoriti, poštujte sebe, verujte u sebe i volite svoj život. Humanitarne akcije, sad smo skoro imali i prukpljali smo stvari i nastavna sredstva za školu za decu koja dolaze u Svratište na Novom Beogradu“, kaže Snežana. 

Kako objašnjava mlađa koleginica Nikolina, mnogo joj znače saveti starijih kolega, ali i njene majke koja je takođe prosvetni radnik. 

„Svaki dan učim od njih i imala sam veliku sreću da sarađujem sa poznatim učiteljima Pinkijeve škole i imam kako amanet da nastavimo tradiciju njihovog dobrog rada“, poručuje učiteljica Nikolina Nosović. 

I jedna i druga su saglasne da je dobro uzeti nešto iz starih vremena, kao što je autoritet, i dodati nešto iz novih, a to je tehnologija - jer na kraju to zajdno dovede do dobrog časa i vladanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()