Poplave prave kolaps u Evropi: UNA pita - šta čeka Srbiju?

Ovo je najkritičnija tačka u našoj zemlji.

Autor: Andrea Radovanović
16.09.2024. 18:59
  • Podeli:

Zbog velike količine padavina i u našoj zemlji, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će narednih dana vodostaj na Dunavu biti u porastu. Zbog toga je zasedao je i Republički štab za vanredne situacije. Nakon sednice, premijer Miloš Vučević poručio je da je situacija na rekama u Srbiji izazovnija, ali da nema mesta panici.

Najveći vodostaj u Srbiji trenutno ima Dunav. Očekuje se da za koji dan ova reka dostigne, ali i prestigne granicu redovne odbrane od poplava kod Bezdana i Apatina. Nije izvesno, međutim, da će biti prekoračene mere vanredne odbrane zbog čega se ne očekuju veći problemi na rekama, uverava premijer Miloš Vučević.

"Očekujemo pik u Republici Srbiji između 24. i 26. septembra, procena Srbija voda i Vojvodina voda je da će taj pik trajati sedam dana", rekao je Vučević i dodao:

"Ne očekujemo ništa dramatičnije da se dešava, ali je nesporno da ćemo imati veći odnosno viši vodostaj, pre svega, na reci Dunav. Oko reke Save očekujemo nešto izazovniju situaciju kod grada Šapca, ali ne bi to trebalo da bude nešto što će ugroziti normalan život. Tako da, ne očekujemo ni ugrožavanje imovine, ni ugrožavanje ljudskih života."

Najkritičnija tačka je gornji tok Dunava kroz Srbiju, ali za sada, poručuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ne postoji strah od većih izlivanja.

"One slike koje smo prethodnih dana gledali sa uzlaznog dela toka se kod nas neće ponoviti jer kod nas nisu bile takve padavine. Mi očekujemo da na branjenom području nema odnosno neće biti izlivanja, postoje neka nebranjena područja gde su moguća neka manja izlivanja, ali ona neće značajnije uticati. Ima par nekih kritičnih mesta, kao što je novosadsko naselje Kameljar, kao što je Riblje ostrvo, i tu su stanovnici već navikli, oni nas kontaktiraju, tako da preduzimaju mere", kazao je za UNU hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković.

Na Dunavu bi, međutim, mogli da budu ugroženi nelegalni objekti, zbog čega je premijer Miloš Vućević upozorio njihove vlasnike da se pridržavaju instrukcija koje će narednih dana izdavati Štab za vanredne situacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()