Požari bukte Srbijom: U tri mesta najkritičnije, sumnja se i na podmetanje vatre

Vatrogasci su danas bili na gotovo dvesta intervencija, od čega je reč najviše o požarima na otvorenom

25.08.2024. 19:27
  • Podeli:
Tan2024-08-2518531028_6 mup srbije požari-66cb69861c64b.webp Foto: MUP Srbije

Po nalogu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić danas je obišao najveće požare koji su trenutno na teritoriji naše zemlje, a koje gase pripadnici Sektora za vanredne situacije, helikopteri Helikopterske jedinice, pripadnici javnog preduzeća „Srbija šume“ i lokalne samouprave.

Najveći požari su trenutno u podnožju vrha Vidlič na Staroj Planini, u opštinama Dimitrovgrad i Pirot, saopštio je MUP.

"Tu je situacija jako kompleksna, izuzetno nepristupačan teren, gde rade pripadnici Sektora za vanredne situacije, pripadnici javnog preduzeća 'Srbija šume', lokalne samouprave i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a. Na ovom području dva sela Odorovci i Gulenci su ugrožena, kojima se primiče požar, ali mi ćemo sve snage usmeriti da zaštitimo stanovnike“, naveo je Čaušić.

Teren je izuzetno nepristupačan tako da će se pristupiti i akciji desantiranja kako bi vatrogasci prišli požaru.

Čaušić je takođe naveo da se požar razgoreo i u Žagubici, i po njegovim rečima postoji sumnja da je jedno lice podmetnulo požar, kao i da postoji sumnja da je požar podmetnut i u rejonu Suve planine.

"Upravo se sada nalazimo u ataru sela Neresnica, ovde kod Kučeva, požar takođe nije lokalizovan, ali pripadnici Sektora za vanredne situacije daju sve od sebe da ga uskoro stave pod kontrolu. Ovde nema ugroženih naselja i nadamo se da će tako i ostati“, rekao je Čaušić.

On je apelovao na građane da budu pažljivi i da u toplim danima koji već dugo traju u našoj zemlji svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera, i najavio da će od sutra biti angažovane kolege iz policijskih uprava i lokalnih samouprava, kako bi se obilazila i vršila kontrola na otvorenom prostoru. 

Čaušić  je takođe podsetio da ima na stotine intervencija, a da je samo danas bilo gotovo dvesta intervencija, od čega najviše požara na otvorenom.

"Jedan od tih požara je na Baljskoj steni, na Tari, koji je na vrlo nepristupačnom delu, međutim on je pod kontrolom, nema gde da se širi, i naši pripadnici  dežuraju, ali je jako nepristupačan teren da bi došlo do gašenja. Čak su naši fantastični vatrogasci iz Užica hteli alpinističkom opremom da se spuštaju, međutim zbog obrušavanja stabala i užarenog kamenja, vrlo je opasno, tako da je on pod kontrolom, ali ne ugrožava šume i naseljena mesta“, istakao je Luka Čaušić.

Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije, Helikopterske jedinice, Specijalizovane jedinice civilne zaštite, šumarskih radnika, kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava su na terenu, podsetio je Čaušić i još jednom apelovao na pažnju, s obzirom da je najavljeno da će ovaj period toplotnog talasa još trajati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()