Održana prajd šetnja u Beogradu: Učesnici tražili da ih sistem tretira isto kao druge građane

Događaju su prisustvovali i ministri Tatjana Macura, Tanja Miščević, Tomislav Žigmanov, kao i zamenik američkog ambasadora Aleksandar Titolo

07.09.2024. 17:49
  • Podeli:
prajd, parada ponosa, beograd - 7 sept 2024 - foto UNA 9-66dc73fa459b7.webp Foto: UNA

Učesnici Prajd šetnje vratili su se u park "Manjež" odakle je i krenula šetnja, tokom koje su prošli pored zgrada Vlade i Skupštine tražeći da ih sistem tretira isto kao druge građane bez obzira na seksualnu orijentaciju, a šetnja je protekla bez incidenata.

U šetnji je učestvovalo više hiljada ljudi, koji su prošli Nemanjinom ulicom od parka "Manjež" do zgrade Vlade, zatim ulicom Kneza Miloša i Kralja Milana do Doma Narodne skupštine i nazad do Vlade ulicom Kneza Miloša.

Učesnici manifestacije Beograd Prajd koji se koji se ove godine održava pod sloganom "Ponos su ljudi" krenuli su oko 17.30 u šetnju iz parka Manjež. Ulice u centru grada su bile zatvorene, a jake policijske snage su se nalazile na ulicama i u parku.

Sama šetnja, kako su najavili organizatori, počela je od parka Manjež, kretala se Nemanjinom do Vlade Srbije, zatim kroz Kneza Miloša, Kralja Milana, pa pored Trga Nikole Pašića i Skupštine Srbije i nazad kroz Kneza Miloša ka parku.

Događaju su prisustvovali i ministri Tatjana Macura, Tanja Miščević, Tomislav Žigmanov, kao i zamenik američkog ambasadora Aleksandar Titolo.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je pred Paradu ponosa da se LGBT osobe i dalje suočavaju sa diskriminacijom u javnom prostoru. Ona je rekla da se najčešće podnose prijave poverenici za govor mržnje i ponižavajuće i uvredljivo postupanke.

Kako je navela, oni se suočavaju sa diskriminacijom na tržištu rada i pred organima javne vlasti. Janković je dodala da je nasilje nešto što uvek treba da naiđe na kaznu i osudu.

"Niko ne treba da se oseća nebezbedno i da strahuje za bezbednost zbog ličnog svojstva. To je nedopustivo u demokratskom društvu", poručila je Janković.

Dodala je da današnje okupljanje treba tretirati kao svako drugo, jer je pravo okupljanja svima zagarantovano.

Kuma Beograd prajda Zejna Murkić izjavila je pred početak Parade ponosa da će danas pokrenuti marš koji će doneti zabavu i da se nada da će ljudima doneti ostvarenje zahteva koje traže.

Šetaćemo mirno uz muziku, rekla je Murkić pred prajd, koji se održava pod sloganom "Ponos su ljudi".

Upitana kako je biti kuma Prajda, rekla je da je kao čovek srećna i da joj znači to što su joj ljudi pružili sansu za takvu odgovornost i poverenje.

Posle šetnje, u parku Manjež su planirani i tradicionalni koncerti, a između ostalih nastupiće Bojana Vunturišević, Raiven, Iva Lorens, Zoi, Zorja, Kat Dosa i Tijana Bogićević. Kuma ovogodišnjeg Prajda je pomenuta pevačica Zejna Murkić, dok je Sunnoka kraljica Prajda.

Organizatori su apelovali na učesnike da izbegavaju konflikte sa pripadnicima bezbednosnih službi i potencijalnim kontra-demonstantima, kao i da pri dolasku na manifestaciju ne ističu LGBTI+ obeležja, već da ih istaknu tek po dolasku u park.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()