Preko njega gledate UNU: Pre 13 godina Avalski toranj je ponovo 'rođen'

Visok 204,68 metara, sa nesvakidašnjim vidikovcem na 122 metru, 'novi' Avalski toranj spada u top pet najposećenijih turističkih lokacija u srpskoj prestonici

Autor: Stefan Dević
21.04.2023. 20:20
  • Podeli:

Pre trinaest godina, 21. aprila 2010. godine, otvoren je novoizgrađeni Avalski toranj. Napravljen je kao replika prvobitnog, koga je NATO uništio u bombardovanju 1999. godine.

Osim što služi kao multikomunikacioni objekat odakle se emituje radijski i televizijski signal, Avalski toranj je i atrativna turistička destinacija i simbol Beograda. Sa visinom od 204,68 metara, toranj je ponos svih Beograđana.

Osim vidikovca koji se nalazi na 122 metru i pruža pogled na jedan od najlepših gradskih pejzaža, a i šire, u sklopu Avalskog tornja nalaze se park, sportski tereni na otvorenom, dok je za najmlađe tu i igralište.

Statistika pokazuje sve veći broj posetilaca tornja, koji je jedan od top pet turističkih destinacija Beograda.

"Mnogi i danas ne znaju veličenstvenost ove impozantne građevine. Avalski toranj je jedinstven višenamenski objekat sa kompletnom telekomunikacionom opremom za prenos televizijskih i radio signala, što ga čini najvažnijim telekomunikacionim objektom u Srbiji", istakao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Avalski toranj je značajan i za našu medijsku kuću. Sa početkom emitovanja programa sa Avalskog tornja, od februara, program televizije UNA može da vidi više od 2,5 miliona ljudi ili oko 40 posto stanovništva Srbije.

"TV UNA se emituje u punoj HD rezoluciji. Šta to znači za gledaoce? Najviši kvalitet digitalne slike i zvuka! Za nas kao Emisionu tehniku, ali i za sve građane je to važno, zato što smo upotpunili jednu programsku lepezu sa novim TV sadržajem", rekao direktor JP "Emisiona Tehnika i veze" Sava Savić u izjavi za našu televiziju.

To je najveći i najznačajniji telekomunikacioni objekat u Srbiji, na usluzi televizijskim i radio emiterima, kao i mobilnim operaterima. U nadležnosti je Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" od novembra 2010 godine.

S obzirom na to da je rođendan bio radnog dana, poseban program nije upriličen, ali se posetioci očekuju već za vikend.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()