Proverite kako: Ako rade u državnoj službi imate pravo na dva dodatna slobodna dana

Ukoliko vam dete kreće u prvi razred a radite u državnoj službi - ovo su dobre vesti za vas

18.08.2023. 11:45
  • Podeli:
učenici prvačići prvaci pixabay-6422dff655218.webp Foto: Pixabay

Sa približavanjem 1. septembra mnogi roditelji se pripremaju da po prvi put odvedu svoju decu u školske klupe. Mali prvačici će biti uzbuđeni zbog prvog dana škole, ali roditelji ne znaju da imaju pravo da uzmu tada čak dva slobodna dana.

Naime, prema Zakonu o radu, roditeljima sleduje i pravo da ne rade kada im dete kreće u prvi razred osnovne škole. Ta dva dana bi trebalo da im budu slobodna i da im se ne odbijaju od plate.

Ipak, ovo pravilo ne važi za sve.

Prema Posebnom ugovoru za državne organe 38/2019. godine Zakona o radu, plaćeno odsustvo zaposlenog kome dete kreće u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

To znači da svi zaposleni u zdravstvu, školstvu i drugim državnim institucijama mogu da iskoriste ovo pravo i slobodno vreme posvete svom đaku prvaku. Pravo na ovu mogućnost imaju i zaposleni u privatnim kompanijama, ukoliko ta stavka stoji u kolektivnom ugovoru firme.

Postoje i one firme koje roditeljima daju i po nekoliko slobodnih dana za ovu priliku, pogotovo ukoliko je reč o samohranim roditeljima ili ukoliko nemaju pomoć baka i deka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()