Prvi maj u Košutnjaku: 'Roštilj do podneva, a kotlić poslepodne'

Oni koji su baš poranili, mesto su zauzeli već oko pola sedam, i sat - dva kasnije je moglo da se nađe mesto – ali je već nakon toga postalo krcato

Autor: Nikola Vujović
01.05.2023. 19:10
  • Podeli:

U znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme, obeležen je još jedan Međunarodni praznik rada.

U Srbiji se na Prvi maj demonstriralo već 1893. godine, a od 1945. je Prvi maj državni praznik. Na prostoru Balkana se Dan rada odavno više vezuje za gozbu i slavlje u prirodi, a manje za sećanje na borbu za radnička prava.

Košutnjak je sigurno najpopularnije mesto u Beogradu za proslavu Prvog maja, ali je najpre potrebno zauzeti dobru poziciju za celodnevni boravak u prirodi.

Oni koji su jutros požurili, mesto su zauzeli već oko pola sedam. Ni oni koji su stigli sat - dva kasnije nisu loše prošli, ali nakon toga je već postalo krcato.

Prvi maj je u Srbiji odavno postao sinonim za roštiljanje. Juče smo istraživali šta je potrebno za dobar roštilj, a danas proverili da li "ćevapi uzvraćaju udarac". Tačnije, šta je na meniju.

Rolovani ćevapi, belo meso, suvi vrat, kobasice... u pacu ili bez. Dakle, mešano meso. Iako smo bili na zadatku, morali smo da predahnemo malo – ipak je praznik! 

Ali, posao ne sme trpi i pronašli smo više nego adekvatnu zamenu. Za mikrofonom nas je zamenio mali Bogdan Ponjević, budući doajen srpske žurnalistike (pogledajte video).

Naš mali kolega nam je van objektiva otkrio tajnu uspešnog prvomajskog uranka. A ona glasi "roštilj do podneva, a kotlić poslepodne".

Hvala Bogdanu na neizmernoj pomoći, ali morali smo da se rastanemo. Radnici gradske čistoće koji održavaju Košutnjak sugerisali su nam da posetimo još jedno mesto.

Spomen park u Jajincima, koji je prethodnih godina bio oličenje nedoličnog ponašanja i hrpe smeća nakon praznika. Ovog Prvog maja, situacija nešto bolja. Ali, podsećamo: to ipak nije mesto za piknike, već nekadašnje stratište.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()