Račun Hemijskog fakulteta ušao u minus: UNA ponovo pita - kako će se rešiti ovaj problem?

Ni do kraja maja problem nije rešen

Autor: Zvonko Ninkov
28.05.2024. 20:31
  • Podeli:

Hemijski fakultet više nema sredstava da sam plaća troškove za struju, vodu i grejanje. Na takav loš rasplet taj fakultet, ali i ostali koji se nalaze u istoj zgradi, najavljuju još od zimus, ali im ministarstva prosvete i finansija ni do kraja maja nisu rešila problem.

Vrata Hemijskog fakulteta i dalje su otvorena. Najgori scenario, da zgrada zbog dugova za komunalije bude zakatančena, a studenti ostanu na ulici, nije se dogodio, ali to ne znači da je problem rešen. Štaviše, para za redovne troškove više nema, kaže dekan Goran Roglić, pa je fakultet svesno počeo da ulazi "u minus".

"Ukoliko ne bude nikakvih promena, Hemijski fakultet će razmisliti o tome da uputi dopis Elektrodistribuciji, Beogradskim elektranama i Beogradskom vodovodu, kao i Gradskoj čistoći sa razlozima zašto ne izmirujemo račune", kazao je Roglić za UNU.

Iza odluke da fakultet izmiruje račune samo u onom iznosu koliko im država uplati novca, stoji Senat univerziteta u Beogradu, ali i ostalih univerziteta u Srbiji. U Ministarstvu prosvete, kom je zahtev za pomoć poslat još u februaru, kažu da čine sve da se situacija reši.

"Mi ćemo u narednom periodu odgovoriti na njihove zahteve, ali, zapravo, ustanove ne treba da brinu da će u bilo kom trenutku ostati bez dovoljno budžetskih sredstava da plate svoje komunalije, odnosno stalne troškove", kaže pomoćnik ministra prosvete zadužen za visoko obrazovanje Aleksandar Jović i dodaje:

"Ono što zaista ne mogu da shvatim da se na dopise četiri državna univrziteta ne reaguje četiri meseca."

Dobra okolnost u čitavoj priči je da studenti i dalje imaju nastavu i laboratorijske vežbe koje su im posebno važne pred junski ispitni rok. No, ako dug od dva miliona dinara, za koliko je fakultet "kratak" svakog meseca nastavi da se uvećava, pitanje je hoće li u novoj školskoj godini studenti moći ovako bezbrižno da rade.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()