Raste broj dece koja konzumiraju alkohol: UNA pita - gde smo pogrešili?

Alarmantni podaci Batuta

Autor: Lena Sladojević
30.03.2024. 20:01
  • Podeli:

Mesec i po  nakon što je dvanaestoro dece završilo u bolnici zbog trovanja alkoholom u beogradskom noćnom klubu iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" stižu zabrinjavaću podaci. Čak 50 procenata mladih povremeno pije, 20 odsto njih se povremeno opija, a sedam odsto pije redovno. Gde smo pogrešili?

Ono što posebno zabrinjava u ovom istraživanju je to da su u pitanju učenici osnovnih škola od 5. do 7. raszreda i prvog razreda srednje škole. Čak 10 odsto ispitanih učenica sedmog razreda osnovne škole bar jedanput u životu bilo je pijano.

"Ono što nas je zabrinulo je porast konzumiranja alkohola među devojčicama, posebno 5. i 7. razreda i pored toga pokazalo je da veliki broj dece čak 30 odsto da je barem jednom bilo pijano, prema sopstvenom iskazu, a u prethodnih 10 dana svaki učenik u proseku", kaže za UNU dr Biljana Kilibarda iz Centra za promociju zdravlja Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Foto: UNA

Istraživanje je pokazalo da je 30 odsto mladih u prethodnih 30 dana probalo alkohol i to je najbolji pokazatelj trenutnog stanja. Kako objašnjavaju u Institutu poredeći sa prethodnim rezultatima nema porasta u ukupnom proseku.

"Istraživanja pokazuju da se smanjuje razlika, jaz, učestalosti, korišćenja dečacima i devojčicama i izjednačuje se sve više kako globalno i kod nas. To nam je jako važno sa aspekta planiranja preventivnih intervencija", dodaje Kilibarda.

Prema rečima stručnjaka, mladi u alkoholu vide izazov i olako se upuštaju u eksperimentisanje. Da do toga ne bi dolazilo moraju svi da im daju dobar primer, i roditelji, i društvo.

"Jeste zabrinjavajuća situacija, možda je čak i gora nego što jeste, deca su pod stresom, roditelji su pod stresom, naročito posle ove situacije sa koronom. Treba ispratiti decu i motriti šta deca rade jer je opasnost velika u smislu trovanja, stvaranja navika na alkohol", kaže specijalizant socioterapije i rehabilitacije Milja Popara Živić i dodaje:

"Ja bih apelovala i na roditelje i na decu, ukoliko dođe do bilo kakve situacije, naročuito na adolescente, ukoliko je drug ili drugarica loše posle uzimanja bilo čega, odmah idite kod lekara, nema tu razmišljanja da nešto pomažete jedni drugima jer potrebna je zaista lekarska pomoć, kao što se desio sada slučaj sa trovanjem ove dece."

Naše sagovornice naglašavaju da treba biti obazriv i u predstavljanju ovih podataka mladima jer oni to mogu da pogrešno shvate da "većina koristi alkohol i da u tome nema ništa loše". Naglašavaju da je svaka upotreba alkohola štetna i da to treba svakodnevno ponavljati deci. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()