Reakcija umetnika: Medijski linč i degradacija Gorana Markovića mora da stane

Nakon što je ministarka Kisić Tepavčević objavila anamnezu bolesti slavnog reditelja, građani su pokrenuli peticiju u rediteljevu odbranu, a ubrzo su se oglasili i umetnici

20.12.2021. 16:47
  • Podeli:
Goran_Markovic_Pixell Foto A.K.ATAImagesPIXSELL.jpg Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL

Reditelj Goran Marković dospeo je u žižu javnosti nakon što je viđen na ekološkim protestima u Beogradu, što ga je automatski kandidovalo da se nađe na "crnoj listi" predstavnika aktuelne vlasti. Pre svih, na filmskog i pozorišnog stvaraoca obrušila se ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Darija Kisić Tepavčević.

Pošto je na Instagramu objavila njegovu anamnezu bolesti i negativno komentarisala Markovićev umetnički opus, građani su pokrenuli peticiju u rediteljevu odbranu. Ubrzo su se oglasili i domaći umetnici, direktor Bitefa i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Ivan Medenica, reditelj Srdan Golubović, pozorišni reditelj Jagoš Marković i drugi.

Medenica smatra da su Fakultet dramskih umetnosti i Univerzitet umetnosti, kao i domaća i međunarodna filmska udruženja u obavezi da reaguju, a da vređanje reditalja Gorana Markovića pod hitno mora da stane.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by Prof. dr Darija Kisić (@darijakisictepavcevic)

"Mi smo uvek bili društvo ekstremnih polarizacija, ali mislim da sada to poprima neke razmere koje zaista zabrinjavaju. Kada to kažem, mora da se napravi neka ograda, jer nisu iste pozicije sa kojih se teške reči razmenjuju i koliko god umetnici, intelektualci ili bar neki od njih imali integritet i jednu simboličku težinu, uvek veću težinu ima neko ko ima realnu političku moć, u ovom slučaju ministarka (Darija Kisić Tepavčević)", upozorio je Medenica u izjavi za televiziju Nova S.

 

Kao ono što posebno uznemirava njihovu branšu, naveo je profesionalna degradacija i dehumanizacija Gorana Markovića.

 

"Uznemirilo nas je to da neko već danima prolazi kroz medijski linč u kome se potpunosti profesionalno degradira“, izjavio je Medenica.

 

Ranije je reditelj Srdan Golubović objavio Fejsbuk post uz fotografiju Gorana Markovića i prateću poruku: "Ne mogu da vas napadaju onoliko koliko mi možemo da vas branimo".

Pozorišni reditelj Jagoš Marković ocenio je da je Marković jedan od retkih velikana u našoj zemlji i da nije obavezno da ga vole, ali da moraju da ga poštuju.

"Imam fizičku nelagodu kad neko vređa mog kolegu. Goran je deo te naše najmanje grupe – skup velikana i da ne licitiram imenima – nema ih puno i svi znamo ko su. Ako i ne možemo da poštujemo neku ličnost drugačiju od nas, njeno delo moramo. U protivnom, ide nam kraj!", rekao je on za Nova.rs.

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()