Ružić predložio nove mere za suzbijanje nasilja u školama

Od povećanja novčane kazne za roditelje do uvođenja brojčane ocene iz vladanja već od petog razreda osnovne škole

15.12.2022. 11:38
  • Podeli:
vrsnjacko nasilje foto Pixabay-1667027579609.webp Foto: Pixabay

Nasilničko ponašanje u školi naći će se pod novim merama, najavljuje ministar prosvete Branko Ružić, dodajući da su u pripremi značajne promene koje će doći do prevencije odnosno njegovog suzbijanja.

Četiri vrste nasilja

Kako navodi jako je važno da se više govori o pozitivnim pimerima nego o negativnim, te da će ceo proces zahtevati određenu proceduru i vreme da se ona sprovede.

Ružić kaže da je problem u društvu i da se treba povesti računa o modelu nasilja.

"Postoje četiri vrste nasilja: digitalno, psihološko, fizičko i verbalno nasilje. Kada bi pojačali vaspitni rad, u ranijem nivou mislim da do fizičkog nasilja ne bi ni dolazilo", smatra Ružić.

Ono na čemu će se najviše insistirati je povećanje broja svih stručnih saradnika, kao i da ocena iz vladanja počne da ulazi u prosek od petog razreda osnovne škole te da iz vladanja učenici budu ocenjivani kao i za sve druge predmete.

Ministar kaže da se zalaže za izmenu zakona jer bi se time olakšala izmena pravilnika i sprovođenje kroz skupštinsku proceduru.

"Naravno da je potrebno izmeniti zakon. Ne menjaju se pravila u toku igre. Ono što možemo je da izmenimo pravilnike i time ćemo brže sprovesti sve te mere u skupštini u skladu sa procedurom", kazao je Ružić.

Veće kazne za roditelje

Kako ističe, postoje predlozi i da se roditelji sankcionišu kada njihovo dete počini nasilje u školi. Takođe, radiće se i na predlozima da se ne dozvoli ispisivanje iz škole pre okončanja vaspitno-disciplinskog postupka u školama.

Radna grupa radi i na zabrani upotrebe mobilnih telefona jer ovakva se mera već sprovodi u nekim školama.

Kazne za roditelje učenika koji naprave neki od prekršaja sada iznose od 30.000 do 100.000 dinara, a prema rečima ministra postoji predlog i da se kazne povećaju.

"Jasno je definisano šta je krivično pravo i njime moramo da zaštitimo profesore i nastavnike. Treba staloženo, ali efetkno krenuti u rešavanje ovih problema", rekao je Ružić, a prenosi Kurir.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()