San koji ćemo čekati još pet godina: Potpisan novi ugovor za beogradski metro

Gradonačelnik Grada Beograda je rekao da metro u Beogradu nije samo gradski projekat, već nacionalni

Autor: Lena Sladojević
13.01.2023. 20:37
  • Podeli:

Grad Beograd i francuska firma RATP Divelopment potpisali su ugovor na godinu dana za konsultantske usluge na projektu beogradskog metroa. Vrednost ugovora je 944.000 evra. 

Na potpisivanju sporazuma beogradske vlasti istakle su da Francuski RATP trenutno upravlja sa 14 linija pariskog metroa, kao i u brojnim državama širom sveta.

"Zato je nama RATP dragocen jer oni su ti koji upravljaju sa najvećim sistemima u svetu, koji sarađuju sa 108 gradova po pitanju upravljanja sa sistemom. Čuli ste u Dohi u Kataru je bilo sada održano svetsko prvenstvo, ko je upravljao sa celim sistemom prevoza urpavo RATP, ko će upravljati sistemom prevoza tokom Olipmijade u Parizu 2024. godine, upravo RTP", kaže v.d. direktor JKP Beogradski metro i voz Andreja Mladenović.

Izvršna direktorka firme RATP Iba Fares smatra da je izgradnja metroa ambiciozna i hrabra vizija beogradskih vlasti.

"Ovaj ugovor oslikava ekspertizu u ekspolataciji u održavanju mreža javnog prevoza koje su multimodalne i integrisane. Posebno u oblastima vezanim za automatski metro i ambicioznim i hrabrim vizijama Grada Beograda u oblasti projekta metroa", smatra Fares.

Uskoro će otvoriti kancelariju u Beogradu i svoje konsultantske usluge kompanija RATP će pružati u narednih godinu dana za 994.000 evra. 

Gradonačelnik Grada Beograda je tim povodom rekao da metro u Beogradu nije samo gradski projekat, već nacionalni.

"Ovaj ugovor koji je danas potpisan i ono što će se dešavati u sledećem periodu nam daje za pravo da konačno imamo i nešto opipljivo na temu koja je svakoko tema broj jedan u poslednjih nekoliko decenija u Beogradu", kaže gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Pre više od godinu dana su počeli radovi na metrou i do sada je vršena eksproprijacija, odnosno rešavanje pravnih i imovinskih odnosa. 

U 2023. godini u planu je da se napravi depo, a potom će da se napravi mašina-krtica za tu namenu, koja će kopati tunele u narednoj godini. 

Završetak radova prve linije, kako je najavljeno danas, građani mogu da očekuju u narednih pet godina.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()