Sistem 'Pronađi me': Od prvog novembra u potragu za nestalom decom uključujemo se svi

Samo prošle godine u Srbiji se tragalo za 1.523. dece, njih 1.518 uspešno je vraćeno kući

30.09.2023. 07:47
  • Podeli:
Amber alert_Foto UNA-63bf0fede1ff3.webp Foto: Amber Alert Srbija

Za mesec dana u Srbiji će početi da se primenjuje sistem za uzbunjivanje u slučajevima nestanka dece, piše RTS.

U svetu poznat kao "Amber alert" u našoj zemlji pod imenom "Pronađi me", podrazumeva prekid programa medija kako bi se u prvih 48 sati prenela informacija o nestalom detetu. 

Samo prošle godine u Srbiji se tragalo za 1.523. dece, njih 1.518 uspešno je vraćeno kući.

Od prvog novembra u potragu za nestalom decom uključujemo se svi. Mediji će u prvih osam sati od nestanka objavljivati informacije važne za potragu na pola sata. I od mobilnih operatera stizaće obaveštenja o nestaloj deci koja su životno ugrožena, oteta, imaju neki oblik invaliditeta, koja su mlađa od sedam godina, ili im je potrebna zdravstvena nega.

"U ovoj prvoj fazi u rad sistema biće uključeni aerodrom 'Nikola Tesla', autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za to. Nastavlja se gradnja sistema i u drugoj fazi će biti uključeni i drugi akteri - benzinske pumpe, banke, tržni centri, agencije koje poseduju elektronske bilborde i svi drugi", navodi Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Podatke o nestaloj deci medijima će prosleđivati Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, nakon što policija proceni da se time neće dodatno ugroziti deca.

"U tu svrhu je izgrađena posebna aplikacija u koju se unose podaci o tom maloletnom licu, kao što su ime i prezime, izgled tog lica, vreme i mesto kad je poslednji put viđeno, kao i sve druge informacije koje mogu doprineti njegovom bržem pronalaženju. Dakle, u trenutku kada Ministarstvo informisanja i telekomunikacija preko tog softvera odnosno aplikacije primi tu informaciju on je prosleđuje pružiocima medijskih usluga, obaveštava i Regulatorno telo za elektronske medije", kaže Saša Simović, viši pravni savetnik REM-a.

Da bi srpski "Amber alert" sistem proradio u novembru nedostaje još nekoliko koraka.

"Mogu slobodno da kažem da je 95 do 96 odsto tehničkih stvari urađeno, očekuje se potpisivanje nekih formalnih sporazuma. Nije završena platforma s koje će MUP slati informacije vezane za pokretanje samog sistema, ali nema razloga da razmišljamo o tome da će biti pomeranja početka rada sistema", kaže Igor Jurić.

Predviđena je i procedura u slučaju da neki od medija ne postupi u skladu s pravilnikom koju je REM već dostavio.

"Kao svaki drugi programski sadržaj na njega se primenjuje i Zakon o elektronskim medijima i deo koji se tiče sankcionisanja nedozvoljenog ponašanja odnosno nepoštovanja obaveza. Znači, samim pravilnikom nisu propisane sankcije odnosno kazne, ali su propisane zakonom o elektronskim medijima i REM u slučaju nepoštovanja odredbi tog pravilnika sprovodi postupak izricanja mera i ukoliko je došlo do kršenja odredbi pravilnika, izriče odgovarajuće mere", kaže Simović.

Sistem je nastao po ugledu na one koje primenjuju Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Velika Britanija i mnoge druge zemlje. Nastao je u Americi 1996. godine nakon nestanka i ubistva devetogodišnje Amber Hagrman iz Teksasa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()