Srbija se bori za veću bezbednost u saobraćaju: "Kampanja 'Uspori, život te čeka' donela rezultate"

Cilj akcija je smanjenje broja poginulih i teško povređenih lica za 50 odsto do 2030. u odnosu na 2019. godinu

30.09.2024. 16:31
  • Podeli:
simulator prevrtanja vozila, 30 sept 2024 - TANJUG NEMANJA JOVANOVIĆ-66fab4ccaf2fe.webp Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

Neprilagođena brzina je, u poslednje tri godine, bila prisutna u 43 odsto nezgoda sa smrtnim ishodom, a vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović istako je da se radi na edukaciji mladih po pitanju bezbednosti u saobraćaju, kao i da su podaci pokazali da je njihova kampanja "Uspori, život te čeka" donela rezultate.

"Kampanja je posvećena prekoračenju brzine, jer je upravo prekoračenje ograničenja brzine glavni uzrok zbog čega mladi stradaju u saobraćaju. Svake godine jedna petina stradalih su mladi, odnosno osobe između 15 i 30 godina. Ove godine je čak 70 osoba, mlađih od 30 godina, izgubilo život u saobraćajnim nezgodama", rekao je Stamatovićm, navodi se u saopštenju Agencije.

Prema njegovim rečima, cilj tih akcija jeste smanjenje broja poginulih i teško povređenih lica za 50 odsto do 2030. godine u odnosu na 2019. godinu.

Promoter kampanje automobilista Srbije Dušan Borković istakao je da ulica nije trkačka staza i da mlade treba informisati o rizicima koje nosi brzina.

"Edukacija mladih o bezbednosti u saobraćaju za mene je od suštinske važnosti. Kao sportista koji se svakodnevno suočava sa rizicima na stazi, osećam odgovornost da prenesem poruku - uspori, život te čeka. Tokom ove kampanje, kroz praktične radionice i bezbednu vožnju, pokazali smo mladima osnovne veštine upravljanja vozilom, ali i ukazali na ozbiljne opasnosti koje donosi nekontrolisana brzina u saobraćaju", rekao je Borković.

Kampanja "Uspori, život te čeka" organizovana je u Beogradu, Kuli, Jagodini i Čačku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()