'Svaki dan bi trebalo da bude posvećen deci': Otvorena manifestacija "Dečija nedelja"

Osim u Beogradu održaće se širom Srbije do 13. oktobra.

07.10.2024. 15:56
  • Podeli:
dečija nedelja-6703e7b84b3ec.webp Foto: UNA

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski otvorila je danas manifestaciju "Dečija nedelja" koja traje do 13. oktobra i tom prilikom istakla da bi svaki dan trebalo da bude posvećen deci.

Ona je najavila da će se ta manifestacija, osim u Beogradu, održati širom Srbije i istakla da je porodica najvažniji i najčvršći štit svakog deteta, dečijih prava i interesa. 

Prema njenim rečima, svaki dan treba da bude posvećen deci, kao i da svaki kutak u našoj zemlji bude prilagođen njihovim potrebama i zaštiti njihovih prava.

"Nadahnuli ste nas i upozorili da moramo mnogo više da činimo u našem društvu kako bi pravo deteta i njegova sigurnost bili na prvom mestu", rekla je ministarka.

Navela je da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacije uputiti preporuku svim televizijama, posebno onim koje imaju nacionalnu frekvenciju, u kojoj će tražiti više obrazovnih programa koji su namenjeni deci.

Dodala je da deca treba da u svakoj godini nauče na desetine imena i prezimena značajnih ljudi koji su proslavili našu zemlju, one koji donose medalje sa različitih naučnih i sportskih takmičenja, kako bi im oni bili uzori, da se po njima mere i da njih slede. 

"Svako dete je najčvrši most ka budućnosti našeg društva. Sva naša pažnja treba da bude usmerena ka tome da deci omogućimo što kvalitetnije društvo", istakla je ona.

Prema njenim rečima, detinjstvo je najlepši period života u kojem dete ne treba da ima brige i probleme.

"Nema veće obaveze za svaku instituciju i za sve odrasle od brige za pravo deteta i to je naša najveća obaveza - da Srbija bude dom u kome će ostati, graditi svoju budućnost i zasnivati porodice", napomenula je ona dodavši da još mnogo toga mora da se radi na tom putu.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila je da nisu sva deca u podjednakoj poziciji da njihovo detinjstvo protekne na najbolji mogući način.

"Dete ima pravo na zdravstvenu zaštitu, da raste, da se razvija, uči i da se igra. Svako dete mora da ima podjednaku šansu da mu se ostvare elementarna prava", rekla je ona.

Prema njenim rečima, ova manifestacija je posvećena, ne samo najmlađima, nego i svom generacijama sa porukom da je sa decom potrebno razgovarati, negovati sistem vrednosti u kome empatije ima dovoljno, kao i naviku da dete ume da svom vršnjaku uputi lepu reč i da mu se osmehne.

"I to onda kada je tom detetu to i najpotrebnije", dodala je ona.

Prema njenim rečima, "Dečija nedelja" predstavlja priliku da se podsetimo važnosti očuvanja vrednosti zajedništva i razumevanja koje nas sve povezuje.

Zamenica predsednika odbora za prava deteta Narodne skupštine Srbije Zagorka Aleksić poručila da manifestacija podstiče dalji napredak prava i položaja dece u Srbiji.

"Naš je zadatak da se još više posvetimo kreiranju upravo takvog, podsticajnog okruženja koje promoviše i podstiče brigu za svako naše dete. Tolerantno i podržavajuće okruženje omogućava deci da slobodno iskažu svoje stavove i učestvuju u društvenom životu u skladu sa svojim uzrastom. Za stvaranje ovakvog okruženja je od izuzetne važnosti aktivno učešće odraslih, ali i postojanje vršnjačke podrške", rekla je Aleksićeva.

Naglasila je da pored međusobne vršnjačke podrške i promocije pozitivnog ponašanja, potrebno je poseban akcenat staviti i na razumevanje problema u vezi sa vršnjačkim nasiljem, kao i na značaj podrške ranjivim grupama, a sve u cilju obezbeđivanja ambijenta u kojem se različitosti prihvataju i poštuju.

"Moram posebno da napomenem da je na prethodnoj sednici odbora za prava deteta dogovoreno da prioritet u radu odbora bude upravo na prevenciji i sprečavanju svih oblika nasilja koji uključuju decu. Sva deca zaslužuju da žive u društvu u kojem se osećaju sigurno, voljeno i poštovano i u kojem imaju pravo da slobodno iskažu svoj stav", kazala je ona.

Prema njenim rečima, slušanjem i uvažavanjem onoga što deca imaju da kažu, davanjem prostora da izraze svoje mišljenje uzimajući u obzir njihov uzrast, kao i omogućavanjem deci da učestvuju u procesu donošenja odluka o stvarima koje se njih tiču, mi podstičemo vidljivost dece i mladih u javnom prostoru. 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je da ne postoji značajniji praznik nego praznik dece, kao i da je prošle godine bilo hiljadu prijavljenih povreda prava deteta.

Direktorka Prijatelja dece Srbije Iva Eraković poručila je da je ponosna što dolazi iz organizacije koja postoji više od 140 godina i dodala da bi deca ostala uključena u život, moramo da ih pitamo šta osećaju i misle.

Direktorka UNICEF Srbija Dejana Kostadinova istakla je da manifestacija ima dugu tradiciju koja na najbolji način održava posvećenost Srbije deci.

Prema njenim rečima, deca nisu samo naša budućnost, ona su i naša sadašnjost i dodala da je naša obaveza da ih zaštitimo, kao i da im obezbedimo toleranciju.

"Svako dete ima pristup uslugama zaštite mentalnog zdravlja i podršci zajednice. Samo na taj način možemo da podržimo celu generaciju kako bi se snašla u ovim izazovnim vremenima", napomenula je ona.

Dodala je da pored koronavirusa, jedan od najvećih globalnih izazova su promena klime i degradacija životne okoline i deci moramo da omogućimo i zdravu životnu sredinu.

Takođe, još jedna je izloženost štetnim sadržajima jeste digitalizacija i poručila da decu moramo opremiti znanjem kako bi se zaštitilu u digitalnom svetu.

"Dečija nedelja" je najveća manifestacija za zaštitu i promociju prava deteta u Srbiji, predstavlja priliku da se teme vršnjačke i međugeneracijske tolerancije i solidarnosti osnaže, kao vrhunske vrednosti za ostvarivanje prava detea u našem društvu i dalji razvoj u celini.

Pod sloganom "Ja sam dete, imam plan: Tolerancija i ljubav za svaki dan!", manifestacija povezuje državne institucije, civilne i strukovne organizacije, kao i pojednce koji su posvećene deci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()