Sve o probnom polaganju male mature: Osmaci odmeravaju snage 24. i 25. marta

Maksimalan broj bodova koji učenik može da osvoji je 4

20.03.2023. 15:11
  • Podeli:
profimedia-0211304998-ispit-matura-skola (1)-6389f6fabb216.webp Foto: Profimedia

Polaganje probne mature zakazano je za 24. i 25. mart, a direktori škola već su preuzeli testove iz matematike i srpskog jezika koje je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja vaspitanja, dok će testovi iz trećeg izbornog predmeta biti naknadno dostavljeni.

U petak u 11,30 časova prvo će se sproveti probna mala matura iz srpskog jezika, potom u subotu u 9 časova test iz matmematike, dok će test iz jednog od pet izbornih predmeta biti polagan od 11,30 časova. Sva tri testiranja traju ukupno 120 minuta, a svaki test ima 20 pitanja.

Ujedno, ovo je prva godina bez kombinovanog testa, odnosno od ove godine učenici završnih razreda osnovne škole po prvi put su izabrali jedan od pet predmeta koji je bio u ponudi i iz kog će polagati treći isit. Najviše učenika je izabralo biologiju, njih 38 odsto. Od 64.747 osmaka geografiju je biralo 29 odsto učenika, devet odsto hemiju a najmanje su birali fiziku - njih osam odsto.

Testovi su koncipirani tako da iz svakog predmeta postoje pitanja koja pokrivaju tri nivoa znanja učenika - osnovni, srednji i napredni.

Kako je u pitanju probni ispit, neće biti bodovanja niti probnog upisa u srednje škole. Kako su više puta istakli iz ministarstva, probne male mature služe kao svojevrsna priprema za onu pravu, da bi se đaci upoznali sa izgledom testa, načinom polaganja ali i onim što ih čeka već u junu prilikom upisa.

Kao i prethodnih godina, škole su organizovale pripreme za polaganje male mature, ali većina đaka u "foto finiš" ulazi tek krajem maja i tada se intezivnije priprema za polaganje završnog ispita.

Kao i prethodnih godina, maksimalan broj bodova koji učenik može da osvoji je 40, a od ove godine to znači 14 bodova na testu iz srpskog, 14 na testu iz matematike i 12 na trećem testu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()