SZO: Zabranite pušenje i vejp u školama da biste zaštitili mlade ljude

Svetska zdravstvena organizacija podstiče sve zemlje da zabrane pušenje u zatvorenom javnom prostoru

26.09.2023. 14:43
  • Podeli:
pušenje vejp cigara shutterstock_2365679549-6512d1da2633e.webp Foto: Shutterstock

Zdravlje dece je sve više na meti duvanske industrije s proizvodima od nikotina i posebno elektronskih cigareta, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija izdala dve publikacije koje treba da pomognu u stvaranju kampusa bez nikotina i duvana. 

Takođe, SZO podstiče sve zemlje da zabrane pušenje u zatvorenom javnom prostoru.

Svetska zdravstvena organizacija je na početku nove školske godine objavila dve nove publikacije: "Sloboda od duvana i nikotina: vodič za škole" i "Školski alat bez nikotina i duvana", kako bi pomogla u zaštiti zdravlja dece.

Upozorava se da duvanska industrija s proizvodima od nikotina nemilosrdno cilja na mlade ljude. To dovodi do povećane upotrebe e-cigareta, a devet od deset pušača počinje da ih koristi pre 18. godine.

Takođe, SZO dodaje i da su proizvodi postali pristupačni mladima i kroz prodaju cigareta za jednokratnu upotrebu i elektronskih cigareta na kojima često nedostaju zdravstvena upozorenja.

Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama su prošlog meseca upozorene da prestanu da prodaju nelegalne e-cigarete koje liše na školski pribor, sa likovima iz crtanih filmova, pa čak i sa plišanim medvedima, jer su tako još privlačnije mladima.

Među zemljama istaknutim u publikaciji koje podržavaju kampuse bez nikotina i duvana su i Indija, Indonezija, Irska, Kirgistan, Maroko, Katar, Sirija, Saudijska Arabija i Ukrajina.

Novi vodič i komplet priručnika treba da pomognu u stvaranju prostora bez duvanskog dima. Zahteva se i učešće cele škole, što uključuje nastavnike, osoblje, učenike, roditelje i druge.

Takođe, u uvodu vodiča saznajemo kako pomoći učenicima da prestanu s pušenjem, podstaći obrazovne kampanje u borbi protiv pušenja.

Šta je potrebno za okruženje bez nikotina

U vodiču se ističe da postoje četiri načina kako da mlade držimo dalje od duvanskog dima.

Prvi je zabrana nikotina i proizvoda od duvana u školskim kampusima.

Drugim se zabranjuje prodaja cigareta u blizini škola.

Zabranjuju se i direktne i indirektne reklame i promocija pušenja i duvanskih proizvoda u blizini škola.

I poslednji, četvrti način, predviđa odbijanje sponzorstva ili angažovanja u industriji duvana i nikotina.

Novi vodič SZO može pomoći u stvaranju škola bez nikotina i duvana, koje pomažu da deca budu zdrava. Borba protiv cigareta u školama pomaže u sprečavanju mladih ljudi da počnu da puše, ali radi se i na zaštiti mladih od toksičnih hemikalija u e-cigaretama.

Da bi zaštitila zdravlje ljudi, SZO podstiče sve države da zabrane pušenje na javnim mestima i u zatvorenim prostorima u skladu s članom 8 Okvirne konvencije SZO o kontroli duvana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()