U Beogradu otvoren dnevni prihvatni centar za beskućnike

Dnevni prihvatni centar se nalazi u Lominoj ulici u Beogradu

12.12.2022. 12:34
  • Podeli:

Sa prvim snegom otvoren je i dnevni prihvatni centar za beskućnike u Beogradu, koji su oni koji žive na ulici, čekali sa zebnjom i strahom, misleći kako će pregurati i ovu zimu.

Prošlonedeljna košava uvećala je njihove strahove, ali od danas imaju mesto gde mogu da dobiju obrok, toplo piće, da se ogreju, koriste kupatilo, dobiju čistu i toplu odeću ali i psihosocijalnu pomoć.

U narednim danima biće otvoreno i privremeno prenoćište

Dnevni prihvatni centar se nalazi u Lominoj ulici u Beogradu, a kako je najavila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić narednih par dana će biti otvoreno i privremeno prenoćište koje može da primi 25 lica bez krova nad glavom.    

Čamagić kaže da ne postoje tačni podaci o broju beskućnika na teritoriji glavnog rada, a na poslednjem popisu od pre deset godina, bilo ih je popisano 164 dok dnevni prihvatin centri mogu da prime ukupno 104 osobe.

Uz finansiranje grada, beskućnici mogu da dođu i do ličnih dokumenata jer najčešći problem zbog koga ne mogu da ostvare sva svoja prava je upravo to što nemaju ličnu kartu.

"Pored ovog dnevnog prihvatnog centra grad Beograd je osnivač i ustanove prihvatilišta za stara lica i osobe koje imaju potrebu da tamo budu smeštene, i naravno po uputu Gradskog centra za socijalni rad mogu i tamo da dobiju smeštaj u trajanju do šest meseci", rekla je Čamagićeva.  

Građani pozvani na doniranje odeće i higijenskih proizvoda

Sekretar Crvenog krsta Beograda Nikola Prica istakao je da je uz pomoć psihosocijalne pomoći nekoliko beskućnika usmereno na pravi put i da im je nađen posao.

On je i pozvao građane da doniraju odeću.

"Građani mogu da doniraju odeću, važno je da je čista i čitava, potvrda sa hemijskog čišćenja je bila neophodna samo u vreme pandemije, tokom vanrednog stanja. Sve što žele da doniraju mogu da odnesu svakoj organizaciji Crvenog krsta na teritoriji Beograda, i pomoć će biti raspoređena tamo gde je potrebno", naglasio je Prica. 

Osim odeće, mogu se donirati i sredstva za higijenu, ćebad i slično, dok lekove, vitamine i ostali potrebni sanitetski materijal obezbeđuje Crveni krst. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()