UNA istražuje: Nagomilani troškovi komunalija pritiskaju Hemijski fakultet - šta dalje?

Fakultetu svakog meseca nedostaje više od dva miliona dinara da bi izmirio račune, a ono što obezbede iz sopstvenih sredstava nije dovoljno za plaćanje troškova

Autor: Zvonko Ninkov
24.04.2024. 20:45
  • Podeli:

Oko nedelju dana ostalo do početka maja, a Hemijski, i ostali fakulteti koji se nalaze u istom objektu, i dalje nisu rešili problem nagomilanih troškova za struju i komunalije. Fakultetu svakog meseca nedostaje više od dva miliona dinara da bi izmirio račune, a ono što obezbede iz sopstvenih sredstava nije dovoljno za plaćanje troškova.

Vrata Hemijskog fakulteta širom su otvorena. Da li će tako ostati i posle majskih praznika - nije izvesno. Studenti se trude da iskoriste preostalo vreme dok su predavanja i vežbe još u zgradi koja im pruža uslove za to, ali upozoreni su da sve nastavne obaveze završe što pre.

Fakultet od decembra upozorava da mu je godišnji prihod od školarina 21 milion dinara, a da mu je za račune potrebno 30,5 miliona, objašnjava dekan Goran Roglić. Država, međutim, i dalje ni reaguje.

 "Mi smo dobili uplatu stalnih troškova za april, ona je na istom na nivou kao i prošlih meseci. Čekamo da vidimo da li ćemo u maju dobiti povećan iznos. Ukoliko ne budemo dobili Hemijski fakultet neće imati novca da plati račune u maju mesecu", kaže Roglić.

"Nije Hemijski fakultet prepušten sam sebi", poručuju iz Ministarstva prosvete. Konkretnih obećanja kada će novac biti uplaćen još nema, ali tvrde da se radi na rešavanju problema.

Кako bi se obezbedio nesmetan rad visokoškolskih ustanova do donošenja sistemskog rešenja Ministarstvo prosvete svake godine obezbeđuje dodatna sredstva za stalne troškove fakulteta. Tako je i na kraju 2023. godine obezbedilo dodatna sredstva za stalne i ostale materijalne troškove visokoškolskih ustanova, među kojima je i Hemijski fakultet, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvete intenzivno radi sa Ministarstvom finansija na rešavanju finansiranja stalnih troškova u 2024. godine, kako bi se na vreme obezbedila dovoljna sredstva za stalne troškove visokoškolskih ustanova i uskoro će izaći sa predlogom rešenja, a na osnovu razgovora sa predstavnicima visokoškolskih ustanova.

Svoju pomoć još sredinom marta ponudilo je Ministarstvo energetike, da se zgrada obnovi i postane energetski efikasnija. To ne rešava trenutne teškoće, ali bi u budućnosti smanjilo troškove za 20-30%.

:"Neki plan je da se sanacija izvrši fazno i to u okviru nekih programa koje sprovodi ovo ministarstvo i jedan od tih programa je Nacionalni program za energetsku sanaciju javnih objekata i plan je da se već ove godine započnu aktivnosti na renoviranju tj. zameni stolarije", kaže Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike.

Iako će za obnovu čitave zgrade, stare šest decenija, biti potrebno nekoliko godina, na Fakultetu kažu da već pripremaju projekat za zamenu stolarije i da će konkurisati za sredstva Ministarstva energetike u maju. Pre toga, veruju, i da će konačno biti formirana nova Vlada Srbije, te da će dobiti preko potreban novac koji će sprečiti zatvaranje fakulteta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()