Una na najzanimljivijem času istorije: Zbog profesora Pištala đaci hrle u školu

"Čak i neko ko ne voli određenu temu bude mu zanimljiv način predavanja", kaže jedan od učenika

Autor: Lena Sladojević
26.10.2022. 19:30
  • Podeli:

Filmovi, spotovi rok bendova, mimovi, predavanje na arheološkim nalazištima, sve ovo može da se spakuje u čas istorije, ali samo kada predaje čuveni profesor Marko Pištalo. Nije mu strano ni da đake odvede na groblje i tamo održi čas, sve kako bi im bolje približio likove i dela naših velikih vojskovođa.

"Počeo sam vrlo konvencionalno, bez nekih eksperimenata dok vidim kakve su te generacije, koja su im interesovanja, da li to može ili ne, a onda kako sam više radio u prosveti, tako sam postajao i sigurniji", objašnjava on.

Većina đaka priznaje da im istorija nije bila među omiljenijim predmetima u školi, zbog puno podataka, činjenica, datuma i događaja koje treba upamtiti. Međutim, u Petoj beogradskoj gimanziji nije tako. 

"Svako ko je došao u ovo odeljenje znao je već za profesora Marka Pištala i i ovo je najbolja stvar za nekog ko voli istoriju", navodi đak Andrija Ilić, a njegov drug iz školske klupe Nikola Dukić dodaje: "Nekako svima se tako sviđa, čak i neko ko ne voli određenu temu bude mu zanimljiv način predavanja".

U poslednje vreme posebno se trudi da im približi pojam pseudonauke, odnosno svih tvrdnji koje se predstavljaju verodostojno, ali bez dokaza, kao na primer da je Zemlja ravna ploča.

Pošast današnjeg doba, kako kaže, osim lažnih vesti su i tabloidi i jutjub kanali, koji lažne činjenice predstavljaju kao istinite i na taj način zbunjuju javnost. 

"Kao što smo videli na primerima pseudonauka uvek plodno tlo nalazi u trusnim vremenima, u političkim previranjima, naročito kao što smo imali kod nas devedesetih", smatra profesor, koji je završio i Bogosloviju.

Ovakav način predavanja doneo mu je prošle godine i Svetosavsku nagradu, nacionalno priznanje za izuzetne rezultate iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()