UNA provela dan sa beogradskim Romima: Svi imaju jednu istu želju - život dostojan čoveka

Žale se na uslove u kojima žive i koji su teški i nehumani.

Autor: Emilija Pešić
13.03.2023. 20:30
  • Podeli:

Prošle sedmice u javnosti je odjeknula izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da "deo romske zajednice odbija da se integriše u društvo" i "da su sami odgovorni za uslove u kojima žive", jer ne žele pomoć. Na tu izjavu reagovala su udruženja koja od gradonačelnika traže izvinjenje. Međutim, uvek se svi bave zvaničnicima, a retko ko onima o kojima se govori. UNA je zato provela dan sa Romima.

Romsko naselje u ulici Vuka Vrčevića nedaleko od Pančevačkog mosta. Prva porodica na koju smo naišli broji 10 članova i mesečno živi sa 45 hiljada dinara.

Pomoć je, kažu, uvek potrebna, one koji o romskim zajednicama pričaju zovu u goste, da pogledaju izbliza. Žale se na uslove u kojima žive i koji su teški i nehumani.

Nisu svi pratili i čuli šta je i ko je o njima govorio ovih dana. I bez pitanja pojedinci su sa nama podelili da žele da budu deo društva sa pravima koja imaju ostali. Da im deca idu u škole, da imaju uslove za život.

Svako sa svojim motivima i željama. I kao i bilo gde , ni ovde-nema jedinstva. Dok jedni bi hteli da im država pomogne da dobiju socijalni stan, drugi insistiraju na tome da svako treba da radi i zaradi za sebe.

A kako je izgledao naš dan u romskom naselju u Beogradu, pogledajte u našem prilogu.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()