Uskoro polaganje male mature, a šta dalje: UNA je proverila koje srednje škole su najtraženije

U školama kažu da je godinama najveće interesovanje za gimnazije

Autor: Andrea Radovanović
03.06.2024. 22:00
  • Podeli:

Učenici osmog razreda pripremaju se za polaganje prijemnog ispita za upisu u srednju školu. U mnogim školama već je počela pripremna nastava za polaganje male mature.

Koje obrazovne profile će osmacima ove godine biti najteže da upišu?

Dve nedelje deli ih od polaganja male mature, pa su osmaci mahom "presekli" i odlučili koju srednju školu žele da upišu.

U školama kažu da je godinama najveće interesovanje za gimnazije. Treću beogradsku, na primer, moći će da upišu samo najbolji odlikaši.

"Učenici gimnazije upisuju zato što žele i dalje da nastave svoje školovanje, a gimnazija otvara put ka svih fakultetima. Te gimnazije imaju i specijalizovana odeljenja, neki učenici su već polagali prijemne ispite za ta odeljenja, a osim njih i Elektrotehnička ima smerove koji su okrenuti informatici i računarstvu", objašnjava za UNU nastavnik u OŠ "Lazar Savatić" Ljubomir Radović.

To su smerovi za koje će biti potreban najveći broj poena na završnom ispitu. Konkurencija je velika i za upis medicinskih škola.

"Zašto su te zdravstvene struke tražene? Pa zato što se vrlo brzo dolazi do radnog mesta i što im pruža mogućnost da idu u inostranstvo. Znači, velika je potreba i kod nas i u Evropi za medicinskim radnicima, od sestre do lekara", ističe Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Učenicima je, pak, najmanje interesantna tekstilna, hemijska i poljoprivredna struka.

"Nema dovoljan broj učenika za poljoprivrednu struku, a ona treba da bude jedna od bitnih elemenata razvoja Srbije, a nema ni za zanate, zato vi za bilo na bilo kog zanatliju od električara do pekara i mesara, izuzev frizera i masera, čekate jedan duži interval vremena", rekao je za UNU Antić.

Sa ovim profilima teško se nalazi posao, pa su zato i najmanje traženi, kažu u školama. Zaključuju da mladi radije biraju školu koja će im obezbediti sigurnu budućnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()