Vojnički raspored časova u srpskim školama: UNA pita - kako promeniti situaciju u korist dece

Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju dozvoljeno je da učenici u školi provedu do 27 sati nedeljno, ne računajući čas odeljenskog starešine, a ta granica uveliko se premašuje

Autor: Lena Sladojević
26.09.2023. 20:30
  • Podeli:

Osnovci iz kuće izađu oko sedam sati, a vrate se neretko i posle 15 časova. Srednjoškolci katkad imaju i devet časova dnevno. Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju jasno navodi koliko sati učenici mogu da provedu u školi. 

Pitali smo prosvetne radnike osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja kako ta situacija može da se promeni u korist dece?

Na pitanje da li nastavni program, odnosno broj časova u osnovnom obrazovanju, premašuje propisana pravila, učiteljica Snežana odgovora:

"Premašuje i kod nižih osnovaca i u prvom i u drugom ciklusu kada je u pitanju sedmi i osmi razred fond časova je nekada i 31 čas", kaže učiteljica OŠ "Boško Palkovljević Pinki" Snežana Tomić Sladojević.

Prema njenim rečima uvek je tako bilo i uvek su đaci ostajali duže u školi.

"Dešava se i zbog izbornih predmeta, dešava se zbog programa određenih predmeta, veći je fond časova nego što je dozvoljeno, tu još nisu dodati, odnosno u taj raspored ne ulazi dopunska nastava, dodatna nastava, ne ulaze vannastavne aktivnosti, čas odeljenskog starešinstva", kaže Tomić Sladojević.

Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju jasno propisuje da učenik u prvom ciklusu ima obavezne predmete, izborne programe i aktivnosti do 20 sati nedeljno, u drugom ciklusu 25, a kada je srednje obarazovanje u pitanju dozvoljeno je da učenici provedu u učionici do 27 sati nedeljno. 

Više od propisanog se svakodnevno održava u školama, a koje je moguće rešenje?

"Mislim da se neko treba ozbiljno pozabaviti programima, prvo da se kurikulumi redukuju. Decu svakako treba rasteretiti jer veliki broj časova u školi njima školu predstavlja kao obavezu, mislim i je Komenski u svojoj didakciji postavio da čas treba da traje 45 minuta. Njima je to mnogo, oni jako brzo prihvataju informacije, neka reforma u metodologiji mora da se promeni", predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.

Od 2013. godine se najavljuje izmena obima nastavnog programa, ali se do danas nije ništa promenilo. Sagovornici, roditelji, a i deca su saglasni da pre ili kasnije i ta nepravilnost mora da se reši. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()