Vrućine prave dodatne probleme: Smanjen broj dobrovoljnih davalaca krvi usled visokih temperatura

Pomereno je radno vreme mobilnih timova za ranije jutarnje sate i skraćeno je do 12 časova jer klima uređaji ne mogu da podrže ove temperature

17.07.2024. 10:22
  • Podeli:
krv davanje krvi una-65bf68ff6bd3d.webp Foto: UNA

Broj dobrovoljnih davalaca krvi smanjen je usled izuzetno visokih temperatura, izjavila je danas Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi.

"Ovo je period godine kada je zaista teško obezbediti dovoljne rezerve krvi za zadovoljenje svih potreba bolnica. Rezerve su nam u ovom trenutku dvoipodnevne, još uvek stabilne, a najveći problem je sa negativnim krvnim grupama, jer svega 15 odsto našeg građana je negativno", rekla je Rodić za Tanjug.

Kako je precizirala, od negativnih krvih grupa posebno se izdvaja B negativna kao najređa.

"Mi smo do prošle nedelje imali relativno stabilan priliv dobrovoljnih davalaca tokom svake nedelje. On se kretao preko 1.400 jedinica krvi, a ove zaista izuzetno visoke temperature koje nismo skoro imali su učinile da prošle nedelje taj broj bude manji od 1.100. I evo od početka ove nedelje je broj smanjen".

Rodić je istakla da je od početka ove nedelje pomereno radno vreme mobilnih timova za ranije jutarnje sate i da je skraćeno je do 12 sati, jer klima uređaji ne mogu da podrže ovoliku temperaturu.

"Danas smo na tri lokacije. Od 9 do 15 časova smo u Kulturnom centru u Šapcu, takođe od 9 do 15 časova smo u Kučovu u Crvenom krstu, i od 9 do 13 u Beogradu zaposleni u GSP će dobrovoljno davati krv".

Istakla je da je ove godine pod sloganom "Obojimo leto u crvenu boju", jun protekao dobro u odnosu na prošlu godinu.

"Petsto građana više je dalo krv, a evo sada pratimo kako će biti u julu mesecu i nadamo se da će jul biti bolji nego prethodne godine", zaključila je Ivana Rodić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()