Za smrt devojčice koju je udario kolima maloletnik dobio samo dve godine zatvora

Roditelji nastradale Melise Zećović, ali i roditelji druge dece koja su na takav način usmrćena, traže izmenu zakona i strože kazne za počinioce ističući da blage kazne šalju pogrešnu poruku

Autor: Lena Sladojević
04.08.2023. 21:06
  • Podeli:

Slučaj stradale devojčice Melise Zećović iz Novog Pazara, koju je na putu do škole na pešačkom prelazu udario maloletni vozač sa probnom dozvolom, dobio je konačno epilog. Sud ga je osudio na najnižu zatvorsku kaznu od dve godine maloletničkog zatvora.

Roditelji devojčice, kao i roditelji druge dece koja su na takav način usmrćena, traže izmenu zakona i strože kazne za počinioce.

Od ranog decembarskog jutra, odnosno stradanja devojčice, Melisini roditelji 235 dana i ko zna koliko sati traže pravdu.

"Ta presuda je pokrenula ponovo taj bol, tu tugu, što je trebalo i što je počelo da miruje", kaže za UNU Melisin otac Esko Zećović.

Šta se tačno dogodilo tog kobnog ranog jutra kada je Melisa krenula u školu, najbolje pokazuje saopštenje koje nam je prosledilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u kome se navodi:

"Sedamenastogodišnjak sa probnom vozačkom dozvolom usmrtio je petnaestogodišnjakinju na pešačkom prelazu, koja je od zadobijenih povreda preminula. Potom je i kombi vozilo drugog vozača prešlo preko tela i napustilo lice mesta."

Za ovakvo delo maloletniku je zaprećena kazna od dve do 12 godina. Njemu je, međutim, juče izrečena najniža moguća kazna.

"Od te kazne nije mogao da dobije manju kaznu i da je imao bilo kakve olakšavajuće okolnosti. Ja bih se i pomirio sa nečim, ali kada nema nikakva olakšavajuća okolnost, to je rekao i sam sudija, nikakva olakšavajuća okolnost ne postoji", ističe otac nastradale devojčice.

A povodom presude se oglasilo i Više javno tužilaštvu u Novom Pazaru:

"Viši sud u Novom Pazaru je dana 2. avgusta 2023. godine objavio presudu kojom je danas osuđen, u vremenu izvršenja krivičnog dela maloletni, a sada punoletni Hasanović Belmin, na kaznu maloletničkog zatvora u trajanju od dve godine zbog krivičnog dela Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru nije zadovoljno izrečenom kaznom, tako da će u zakonom predviđenom roku izjaviti žalbu protiv navedene presude Višeg suda u Novom Pazaru", navodi se u saopštenju koje potpisuje portparol Višeg javnog tužilaštva Marko Savović.

"Problem je što ovakva odluka sudije i dalje šalje poruku i dalje nastavite, gazite, ubijajte", ističe Zećović.

Ne samo Esko, i drugi roditelji stradale dece u saobraćaju od strane bahatih vozača traže i veće kazne, ali i izmene zakona kako bi se sačuvala druga deca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()