Znate li stvarno da pružite prvu pomoć: UNA je bila na takmičenju Crvenog krsta koje spasava živote

Nije slučajno da se takmičenje odvija u ovakvim realnim situacijama jer Crveni krst i stvarno sudeluje u njima

Autor: Zvonko Ninkov
15.06.2024. 20:00
  • Podeli:

Neki je učili u osnovnoj školi, drugi kada su polagali vozački ispit, ali koliko nas bi stvarno umelo da pruži prvu pomoć kada bi to zatrebalo nekome na ulici?

Na sreću, Crveni krst i njegovi volonteri odlično su obučeni za takve situacije, a svoje znanje i veštine pokazali su na takmičenju na Kalemegdanu na 15 poligona.

Dva automobila izletela su sa karting staze. Jedan takmičar je bez svesti, drugi vidno povređen. Oni koji su ih uklanjali dobili su opekotine.

Pred ciljem beogradskog maratona učesnica se žali na glavobolju. Odmah za njom jedna pada na zemlju, samo minut kasnije druga je povredila nogu. Viče: "Pomozite mi!"

Devojka sa glavoboljom iznenada dobija epi-napad.

Foto: Tanjug/Aleksandar Palajić

Sve ove situacije zapravo su simulacije mogućih nesreća na javnim manifestacijama, a volonteri Crvenog krsta Beograd treba da se snađu u svakoj od njih i pruže prvu pomoć povređenima. Svi takmičari, a ima ih 125 vrlo su mladi, neki još u osnovnoj školi, ali sudije nikome ne gledaju kroz prste.

"Meni je ovo jako bitno i ja mislim da mi sve ovo treba da shvatamo ozbiljno zato što može da se, na žalost, desi i u stvarnosti. I mislim da su toliko i strogi jer, ako si već došao da pomažeš, da treba da daš 100% sebe i ne smeš da se opustiš. Kao, 'jao, ovo je samo simulacija'. Mislim da je jako bitno da se potrudiš oko svega toga da bi znao kad se to desi u pravom životu", kaže Maša Karović, volonterka Crvenog krsta.

Nije slučajno da se takmičenje odvija u ovakvim realnim situacijama jer Crveni krst i stvarno sudeluje u njima.

"Samo protekle godine Crveni krst je obezbeđivao i sanitetski pomagao na razne načine 167 gradskih i opštinskih organizacija, raznoraznih manifestacija", reči su predsednika Crvenog krsta Beograda Milana Mirkovića.

Svi takmičari znaju šta rade i povređeni su zbrinuti, ali, ipak, detalji će odrediti pobednika.

"Svaki poligon, mi ovde vidimo jedan, ima glavnog sudiju koji ima svoju listu na osnovu koje vrednuje kako se ekipa ponaša, kako ulazi, kako je organizovana. A svaka povreda ima svog sudiju koji pred sobom ima listu, gde on štiklira da li sve urađeno po svetskom protokolu koji Crveni krst poštuje", zaključio je Mirković.

A da se u Beogradu ozbiljno priprema za dalja tamičenja pokazuje podatak da su u poslednjih 10 godina čak šest puta ekipe iz glavnog grada Srbije bile najbolje u Evropi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()