Bilčik: EU spremna za proširenje, Beograd i Priština da normalizuju odnose

On je novinarima u Briselu rekao da Beograd i Priština moraju da normalizuju odnose i poručio da se nada obećavajućim vestima sa sutrašnjeg sastanka

13.09.2023. 18:35
  • Podeli:
vladimir bilčik profimedia-6389fa89e91fb.webp Foto: Profimedia

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je EU spremna da usredsredi svoju energiju, resurse i političku volju ka procesu proširenja i istakao da do proširenja može da dođe čim zemlje kandidati za to budu spremne i ispune uslove. 

On je novinarima u Briselu rekao da Beograd i Priština moraju da normalizuju odnose i poručio da se nada obećavajućim vestima sa sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. 

Bilčik je, komentarišući današnji govor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koji se odnosi na proširenje EU, ukazao na značaj sprovođenja reformi i usklađivanja Srbije sa politikom EU. 

"Proces napreduje i mislim da to šalje veoma jasnu poruku svima onima u regionu koji možda imaju pitanja i sumnje. Ne, nije tako. Igra počinje", rekao je Bilčik. 

On je dodao da proces proširenja u velikoj meri zavisi od lidera u regionu. 

"Zato što je to proširenje kakvo poznajemo, što znači da se moraju ispuniti uslovi, ali je EU spremna da usredsredi svoju energiju, resurse i političku volju u ovaj proces. Tako da se to može učiniti što je pre moguće i čim zemlje kandidati budu spremni", rekao je Bilčik. 

Bilčik je rekao da je to i "vrlo jasna poruka" svima u Srbiji. 

"Svi znamo šta treba da bude urađeno. Normalizacija odnosa sa Prištinom, a znam da to nije samo u rukama Beograda, nego u ovom trenutku i u rukama Prištine", naglasio je Bilčik. 

Ukazao je i na značaj reformi i nastavka njihovog sprovođenja. 

"To je  zadatak za vladu, parlament i društvo. U ovom trenutku, kada posmatram političku situaciju u Srbiji, stvari se ne kreću kako bi trebalo. Veoma je važno da postoji stabilnost, koja donosi prostor za reforme i da se nastave razgovori o izborima", rekao je Bilčik. 

On je dodao da je proširenje u velikoj meri vezano i za usklađivanje sa politikom EU. 

Bilčik je rekao da želi da Srbija sarađuje sa EU i istakao da bi EU želela da se Srbija uskladi sa blokom i u spoljnopolitičkim stavovima, i to ne samo kada je u pitanju Rusija, već i druge zemlje, kao što je Iran. 

"I da se uskladi sa restriktivnim merama prema Rusiji", poručio je Bilčik. 

Ukazao je da je Fon der Lajen jasno istakla da EU treba da se proširi i da ne treba uslovljavati "dalje proširenje".

"To je jasna poruka svim skepticima unutar EU", naglasio je Bilčik. 

On je rekao da je proširenje ponovo stavljeno na dnevni red Evropske komisije, ali i država članica, što, kako je ukazao, pokazuje i obraćanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela na Bledu. 

Bilčik je dodao da EU stoji uz Ukrajinu i naveo da će na jesan prvi put biti objavljeni izveštaji o Ukrajini i Moldaviji, kao i o Zapadnom Balkanu. 

"Srbija pregovara godinama, Crna Gora pregovara godinama, Severna Makedonija, Albanija.... Vi ste predvodnici. Nadam se da ovo vidite kao priliku za sve u regionu i nadam se da možete da sarađujete sa nama i napredujete. Ovo treba posmatrati kao šansu", rekao je Bilčik.

On je dodao da se proširenje "neće dogoditi samo od sebe, već samo na osnovu stvarne posvećenosti obe strane i napornog rada na obe strane". 

"Drago mi je da je Ursula fon der Lajen bila vrlo jasna i da je poslala vrlo jasnu poruku. Nadam se da će se ovo ozbiljno shvatiti. Potreban nam je ozbiljan rad i manje cinizma kada je proširenje u pitanju, kao i više angažovanja političkih lidera", rekao je Bilčik. 

On je dodao da je EU spremna da se angažuje po tom pitanju i izrazio nadu da će i njeni partneri u regionu moći da budu podjednako angažovani.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()