Hitan sastanak EU posvećen migracijama: Priprema se akcioni plan za balkansku rutu

Akcioni plan za zapadno-balkanski put treba da bude na stolu na samitu između EU i lidera Zapadnog Balkana 6. novembra u Tirani

25.11.2022. 19:15
  • Podeli:
migranti mup srbije-1665994468291.webp Foto: MUP Srbije

Pre početka današnjeg vanrednog sastanka ministara za unutrašnje poslove EU posvećenom ilegalnoj migraciji evropski komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šhinas je izjavio da Evropska komisija sprema akcioni plan za Zapadno- balkanski put.

„Fokus ovog sastanka je centralni Mediteran. To ne znači da nećemo da diskutiramo i o drugim putevima migracije. Mi planiramo da predstavimo akcioni plan za zapadno-balkanski put koji treba da bude na stolu na samitu između EU i lidera Zapadnog Balkana 6. novembra u Tirani“, naveo je Šhinas.

Akcioni plan za centralni Mediteran

Uoči sastanka Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za centralni Mediteran, predlažući niz mera za rešavanje tekućih izazova duž rute, a jedan od ciljeva tog plana je jačanje saradnje sa zemljama trećeg sveta odakle je najveći broj migranata pobegao.

Ovaj akcioni plan ima za cilj suzbijanje ilegalne migracije preko Sredozemnog mora i jačanje solidarnosti i odgovornosti država članica. On treba da intenzivira saradnju sa zemljama porekla i tranzita, da obeshrabri neregularne i nesigurne migracije i ponudi rešenja u oblasti traganja i spasavanja.

Prema rečima komesarke Ilve Johanson, zadužene za unutrašnje poslove, akcioni plan takođe nastoji da ubrza primenu mehanizma solidarnosti, koji je u junu ove godine dogovorilo 19 zemalja članica EU.

Prema tom sporazumu zemlje članice treba da prime 8.000 izbeglica spašenih na plažama ili kraj mediteranskih obala južnih država članica EU.

Pitanje ko snosi odgovornost za one koji stižu u bogate zemlje zapadne Evrope u gumenim čamcima i opasnim putevima bežeći od siromaštva i ratova odavno opterećuje odnose unutar EU.

Pariz i Rim su se sukobili povodom odluke Francuske da primi brod "Okeanski viking" sa 234 spasena migranta, koje je Italija odbila.

"Ne možemo i ne smemo da radimo po principu od krize do krize, od broda do broda, od incidenta do incidenta. Potreban nam je jedan okvir zasnovan na zakonu EU", rekao je po dolasku na sastanak potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas.

On je apelovao da države članice usvoje novi zakon EU o imigraciji.

Uoči sastanka, Evropska komisija je sastavila akcioni plan u 20 tačaka s ciljem da se reši pitanje rasta broja migranata u Sredozemlju.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()