Lajčak: Došlo vreme da integracija Zapadnog Balkana u EU postane realnost

Lajčak je danas na poziv Šolca prisustvovao Samitu Berlinskog procesa u Nemačkoj

14.10.2024. 19:01
  • Podeli:
lajčak-66731b3402032.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je učestvovao na današnjem samitu Berlinskog procesa, poručio je da je došlo vreme da integracija Zapadnog Balkana u EU postane realnost. 

"Na 10-ogodišnjicu (Berlinskog procesa) poruke su bile vrlo jasne: mnogo je postignuto za ljude u regionu, ali je došlo vreme da EU integracija Zapadnog Balkana postane realnost", naveo je Lajčak na društvenoj mreži Iks. 

On je dodao da je učestvovao na današnjem samitu Berlinskog procesa na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca. 

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je ranije danas u Berlinu, gde je učestvovao na samitu ''Berlinskog procesa” kojim se obeležava 10 godina ovog procesa, da Srbija ostaje opredeljenja za evropski put kao svoj glavni strateški geopolitički cilj, a da je utisak današnjeg samita da Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU.

On je dodao da je Srbija u Berlinu potpisala dva dokumenta - Sporazum o pristupu visokom obrazovanju na Zapadnom Balkanu i Deklaraciju podrške Akcionom planu o Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM) 2025-2028.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()