Mišel: EU i zalivske zemlje spremne da izgrade strateško partnerstvo za 21. vek

Samit EU i zalivskih zemalja u Briselu održava se dan pre početka samita lidera EU

16.10.2024. 17:31
  • Podeli:
Tan2024-02-0116072671_2 šarl mišel AP PhotoGeert Vanden Wijngaert-65fc00e59d171.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da se prvim samitom lidera EU i zalivskih zemalja šalje snažna poruka njihovim građanima i svetu da su EU i Savet za saradnju arapskih zemalja Persijskog zaliva (GCC) spremni da izgrade strateško partnerstvo koje odgovara 21. veku. 

"I spremni smo da radimo zajedno na suočavanju sa globalnim izazovima", rekao je Mišel obraćajući se na otvaranju samita.

On je ocenio da je sadašnji geopolitički kontekst izuzetno težak i da "zahteva mnogo hrabrosti i jasnoće" i podvukao da je apsolutno uveren "da mi, u Evropi i Zalivu, delimo istinsku želju da radimo mnogo više zajedno i da gradimo mostove".

Istovremeno je ukazao da je globalna stabilnost danas ugrožena "dramatičnom situacijom na Bliskom istoku", ratom u Ukrajini i "tragičnom situacijom u Sudanu".

"Ove krize su izazvale ogromnu ljudsku patnju. Dakle, moramo delovati odlučnije i, opet, promeniti tok istorije", naveo je Mišel i dodao da "zajedno možemo učiniti više na promovisanju stabilnosti, napretka i solidarnosti u našim regionima i širom sveta". 

Ocenio je da ovaj samit otvara "novo i ambicioznije poglavlje u našoj saradnji" i izrazio nadu da će to biti prvi od mnogih sastanaka između regiona na nivou lidera, navodi se u saopštenju Saveta EU.

"Delimo zajednički cilj, promovisanje rasta i stvaranje većeg prosperiteta za naše građane. To možemo učiniti kroz održive investicije i trgovinu i zajedničkim radom na dve najveće tranzicije našeg vremena: revoluciji digitalne i veštačke inteligencije i zelenoj transformaciji", poručio je Mišel.

Podvukao je i važnost "boljeg povezivanja naših regiona, naših ekonomija i naših ljudi". 

"Takođe delimo zajedničku odgovornost za zaštitu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i Povelje UN. Kao regionalne organizacije, imamo ključnu ulogu u rešavanju sukoba, rešavanju klimatskih promena, jačanju multilateralizma i ljudskih prava", poručio je Mišel.

On je naveo i da je budućnost dva regiona snažno povezana i dodao da će se tokom samita razgovarati o tome šta ih ujedinjuje i gde mogu više da urade da izgrade pozitivnu agendu za budućnost "koja vodi ka konkretnijim koristima za naše građane i razvija mapu puta za našu buduću saradnju".

Na samitu EU i šest zalivskih zemalja učestvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je na društvenoj mreži Iks navela da je reč o istorijskom samitu, prvom u odnosima EU i zemalja zaliva, koji dolazi u ključnom trenutku.

"U vremenima sukoba i klimatskih izazova, Evropa će uvek biti partner za mir i ekonomski napredak", poručila je ona. 

U Briselu se danas održava prvi samit lidera EU i Saveta za saradnju arapskih zemalja Persijskog zaliva, kojim kopredsedavaju Mišel i katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Tani, kao rotirajući predsednik GCC. Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, ovaj samit predstavlja priliku za EU ​​da razvije bliže partnerstvo sa GCC i njenim državama članicama, tačnije Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Saudijskom Arabijom, Omanom, Katarom i Kuvajtom, "koji su geostrateški partneri u vreme izazovnih geopolitičkih okolnosti".

Samitu prisustvuje i prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, koji je nekada bio "persona non grata" u zapadnim zemljama nakon što je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine ubijen novinar Džamal Kašogi.

Glavne teme za razgovor su dalja saradnja kada je reč o zajedničkim ključnim globalnim izazovima, ekonomska saradnja, uključujući trgovinu i investicije, pitanja energije, održivosti i klime, povezanost, međuljudski kontakti, logo i odnosi EU i GCC.

Belgijski premijer Aleksander De Kro rekao je novinarima, po dolasku na samit, da je potrebno ojačati ekonomske odnose između EU i zalivskih zemalja, kao i da je, kada je reč o geopolitici, potreban dijalog u vezi sa mnogim temama, uključujući Bliskom istoku i drugim sukobima u svetu. 

"Mi smo partneri u mnogim temama i mi smo partneri sa usaglašenim interesima", naveo je on i izrazio nadu da će razgovori pomoći da dođe do prekida vatre na Bliskom istoku, oslobađanja talaca i zaustavljanju eskalacije "kakvu smo videli proteklih nedelja".

Samit EU i zalivskih zemalja u Briselu održava se dan pre početka samita lidera EU, tokom kojeg će oni razgovarati o Bliskom istoku, Ukrajini, konkurentnosti, migracijama i spoljnim poslovima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()