Zašto Bugarska i Rumunija nisu ušle u Šengen?

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nije krila svoju razočaranost današnjom odlukom EU i nazvala ga je "lošim danom za Evropu".

08.12.2022. 19:37
  • Podeli:
schengen-shutterstock.jpg

 Migranti, neispunjavanje potrebnih uslova i još štošta sručilo se danas na nade Bugarske i Rumunije da će pred njima otvoriti šengenski prostor onako kako se otvorio pred Hrvatskom.

Blokada Austrije i Holandije

I dok Hrvatska spremno dočekuje 1. januar 2023. godine kada će ući u evrozonu i Šengen, Bugarsku i Rumuniju je sačekalo crveno svetlo Austrije i Holandije.

Razlog je jasan - pojačana migrantska aktivnost preko stare dobro poznate tzv. Balkanske rute opterećuje evropske granice i izaziva zabrinutost, pogotovo u Austriji.

Holanđani sa druge strane smatraju da Bugarska nije učinila dovoljno toga u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Rumunski premijer Nikolae Ćuka rekao je da je razočaran i najavio daće njegova zemlja ponovo podneti zahtev za prijem.

"Ne razumemo krut stav Austrije", poručuje Ćuka, a slično najavljuje i bugarski šef diplomatije.

Ministar inostranih poslova Bugarske Nikolaj Milkov kaže da Bugarska "neće posustati od pokušaja da uđe u Šengen" i najavljuje ponovno apliciranje već krajem ovog meseca.

Izrazio je i nadu da bi Bugarska u Šengenu već mogla da bude sledeće godine u martu.

Migranti i 'loš dan za Uniju'

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, u svom obrazloženju zašto je ova zemlja blokirala ulazak Bugarske i Rumunije u Šengen, istakao je da je Austrija ove godine ove godine registrovala 100.000 ilegalnih prelazaka granice, uključujući 75.000 ljudi koji prethodno nisu registrovani u ostalim članicama Šengena kao što bi trebalo, kaže.

Da bi odluka bila doneta i za Bugarsku i za Rumuniju, uslov je jasan - mora da bude jednoglasna, što znači da za nju moraju da glasaju 22 članice Evropske unije, a takođe i Lihtenštajn, Island, Norveška i Švajcarska.

 

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nije krila svoju razočaranost današnjom odlukom EU i nazvala ga je "lošim danom za Evropu".

"Do poslednjeg trenutka borili smo se da obezbedimo prijem Bugarske i Rumunije u šengenski prostor", izjavila je  
Analena Berbok na konferenciji za novinare u Dablinu rekavši da je odluka o blokadi više nego pogrešna i to ne samo u evropskim okvirima nego i geopolitički.
 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()