General Briger: Srbija je pouzdan partner Evropske unije

Vučević je podsetio da Srbija od 2012. učestvuje u misijama i operacijama pod okriljem EU

01.02.2024. 15:41
  • Podeli:
general robert briger, miloš vučević - 1 feb 2024 - foto Tanjug Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije-65bbada34410e.webp Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević razgovarao je danas sa  predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije, generalom Robertom Brigerom koji je naglasio da se Srbija pokazala pouzdanim partnerom Evropske unije.    

Vučević je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane podsetio da je, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u EU, i istovremeno ukazao na značaj doprinosa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Vučević je podsetio da je Srbija od 2012. godine aktivni kontributor misijama i operacijama pod okriljem EU, a trenutno učestvuje u dve vojne misije i jednoj operaciji EU. 

Srbija, prema rečima Vučevića, planira da kvantitativno poveća učešće Vojske Srbije kroz angažovanje i u misiji za obuku EU u Mozambiku - EUTM Mozambique.

General Briger informisao je ministra Vučevića o aktuelnoj situaciji u misijama i operacijama EU, u kontekstu izmenjene geopolitičke situacije. 

Briger je, kako je navedeno u saopštenju, rekao da smatra da se angažovanjem u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU dele zajedničke vrednosti, kao i da se Republika Srbija pokazala pouzdanim partnerom Evropske unije.    

Obostrano je zaključeno da je poželjno da se zadrži kontinuitet održavanja ovakvih susreta koji doprinose međusobnom razumevanju i daljem unapređenju saradnje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()