Kako izgleda e-obuka članova biračkih odbora

Obuci mogu da pristupe svi članovi biračkih odbora koji će sprovesti glasanje na izborima

Autor: Stefan Dević
13.12.2023. 20:26
  • Podeli:

Članovima biračkih odbora dostupna je elektronska obuka, kroz koju mogu da se informišu o procedurama koje se odnose na rad biračkog odbora. 

Iz Centra za slobodne izbore i demokratiju pozdravljaju odluku RIK-a da i ove godine organizuje elektronsku obuku, ali smatraju i da bi ona morala da bude obavezna za sve koji učestvuju u radu biračkih odbora. 

Elektronska obuka ima devet lekcija. Svaka lekcija sadrži poseban video materijal, kao i prateće materijale (primere adekvatno popunjenih obrazaca, priručnike i slično), a na kraju svake lekcije omogućena je i provera znanja polaznika. 

Obuci mogu da pristupe svi članovi biračkih odbora, koji će sprovesti glasanje na izborima za narodne poslanike 17. decembra 2023. godine, kao i druga zainteresovana lica. 

Posle završene obuke polaznici će imati mogućnost i da popune kratak upitnik o evaluaciji i time daju svoj doprinos unapređenju obuka Republičke izborne komisije, stoji u saopštenju RIK-a. 

"Pokazalo se da članovi biračkih odbora ne poznaju dovoljno svoje obaveze i zadatke u sprovođenju izbora. Kako bi se dodatno umanjila mogućnost za nepravilnostima na biračkom mestu, prolazak takve obuke trebalo bi da bude obaveza, a ne da bude prepušteno proceni i volji članova biračkih odbora“, smatra izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()