Evropski paviljon 2024: UNA je bila na početnoj tački kulturne plovidbe koja će završiti u Lisabonu

Četiri broda sa po pet umetnika će od kraja avgusta do novembra ploviti evropskim rekama

Autor: Tijana Škodrić
29.06.2024. 20:37
  • Podeli:

Uvodni događaj u internacionalnu manifestaciju "Evropski paviljon 2024" počeo je danas plovidbom broda "Kej 2". Neobična manifestacija predstavlja putujući paviljon u obliku četiri broda, koji plove po četiri evropske reke - Dunavom, Rajnom, Vislom i Težom. Mi smo ispratili paviljon sa početne tačke. 

Prezentovanjem četiri "Jedra" - otiska na tekstilu za svaku plovidbenu rutu i spiskom umetnika koji će biti deo posade, počela je plovidba evropskog paviljona.

"Smatramo da je veoma važno da odemo na perimetre na manje viđena mesta i upoznamo ljude kakvi jesu, umesto da nam dolaze kao umetnici. Imamo neka planirana zaustavljanja na Rajni, tako da smo veoma otvoreni za slučajnost onoga što radimo, to je avantura, to je eksperiment", kaže umetnica Naomi Rasel.

Četiri broda sa po pet umetnika će od kraja avgusta do novembra ploviti evropskim rekama, a kranja destinacija je Lisabon.

"Ovo jeste eksperiment i zapravo sama reč fluid sugeriše da to jeste ispitivanje načina umetničkog rada. Takođe, na kraju događaja novembru, u Lisabonu će biti predstavljeni neki radovi u različitim fazama - neki će biti gotovi, neki će biti u skicama, tako da ćce se u novembru skupiti svi ti radovi koji su se na rekama akumulirali", rekao je Siniša Ilić, kokustos paviljona.

Na brodovima će biti umetnici iz različitih sfera kako bi svačiji rad mogao da bude posmatran iz objektivnih perspektiva.  

"Imamo ovu prelepu palatu koja je malo izvan Lisabona i ima 21 sobu koje će biti ispunjene radovima i stvarima koje smo otkrili i prikupili. Očekujem da će ljudi koji dođu tamo da vide umetnost,  da budu otvoreni za učešće i razgovor o procesu stvaranja", zaključila je Naomi Rasel.

Katamaran će biti plovna rezidencija umetnicima koji na vodi treba da zamisle i utiču na budućnost Evrope, što, iako u tako inspirišućem okruženju i dalje nije lak zadatak. Ovogodišnji "Evropski paviljon" se pre svega bavi trajanjem umetničkog procesa, pitanjem kako u umetničku praksu uključiti vreme, promenu i neposredan odnos sa okolinom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()