Festivalska atmosfera u Beogradu: UNA na Evropskom prvenstvu u mažoret plesu

Zahvaljujući ovom takmičenju, Beograd je na nekoliko dana postao centar Evrope koji je na jedno mesto okupio preko 600 mažoretkinja

Autor: Una Đuričić
24.08.2024. 19:35
  • Podeli:

Festivalska atmosfera preplavila je glavni trg prestonice ovog vikenda, zato što je Beograd dobio tu čast da po prvi put bude domaćin Evropskom prvenstvu za mažoretkinje. Zahvaljujući ovom takmičenju, Beograd je na nekoliko dana postao centar Evrope koji je na jedno mesto okupio preko 600 mažoretkinja, a mi vam iz prve ruke prenosimo koje osnovne elemente mažoret plesa morate znati.

Koreografije sa međunarodnih takmičenja moći će da vide uživo svi oni koji se ovog vikenda budu našli na Trgu republike. 23. Evropsko prvenstvo u Mažoret plesu se po prvi put održava kod nas, a takmičari su i više nego spremni.

"Mi imamo treninge kroz celu godinu, dva puta nedeljno, no unazad mesec dana imamo pripreme, ondosno treninge svakoga dana po tri sata, radimo vežbe snage i kondicije, uz to naravno radimo koreografiju i defile, vežbe bacanja i slično", kaže Sara Ivković ispred 'Zagrebačkih mažoretkinja'.

Ovi elementi se nakon uvežbavanja sklapaju u koreografiju, a najbitnija je kordinacija. Pored dobro uvežbanih trikova, ni kostimi ne mogu proći neprimećeno

"Svi kostimi su grb grada, mi imamo ovde obeležje Beograda, i naši kostimi su u boji. Imaju neke propisane norme za kostime svaki kostim mora da ima čizme suknju, sako i kapu. Svaka država ima sa svojim grbom i u svojoj boji i naravno sa svojim natpisom odakle su", dodaje Ivković.

Uz pomoć obožavaoca mažoret plesa, evropske asocijacije i grada Beograda, takmičenje je došlo i kod nas. Nakon solo, duo i trio nastupa i svečanog otvaranja, utisci prolaznika su se već prikupili.

"Super je interesovanje za mažoret ples, meni je zanimljivo i to što su počeli da razlikuju šta je mažoretkinja, a šta je čirlidersica. Sve je to nešto što su bile neke zablude obzirom da je taj ples popularan svuda u Evropi, i svetu, ali kod nas još uvek nije, nadam se da ćemo to popraviti, i da ćemo negde uspeti uz tu novu školu mažoret plesa koja će krenuti ja se nadam od septembra ili oktobra uspeti da priblčižimo mažoret i Beogradu, jer smatram da ovaj grad stvarno zaslužuje da ima jedan vrhunski tim za takmičenja", kazala je PR prvenstva Ivana Bartunjak.

Nekada su mažoretkinje nastupale kao deo vojne parade, a danas se takmiče u raznim kategorijama čuvajući izvorni duh plesa koji potiče još iz 18. veka. Ukoliko ih još niste videli, ne propustite poslednji dan ovogodišnjeg takmičenja u nedelju, kada će sudije iz Švajcarske, Hrvatske i Srbije proglasiti pobednike evropskog prvenstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()