Majka ubijenog dečaka Andrije Čikića za UNU o uspomeni na svog sina: "Ljubavi, živiš, i dalje živiš"

Sećanje na mladog talenta živi i kroz takmičenje za mlade kompozitore

Autor: Web UNA Srbija
24.09.2024. 21:30
  • Podeli:

U toku je konkurs za učešće na drugom Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore "Andrija Čikić". Konkurs sprovodi Kolarčeva zadužbina, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, dečaka koji je ubijen u maju prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". 

Kakav je odziv do sada, koliko ova nagrada znači mladim talentima, našoj kulturi, ali i njihovoj porodici, pričali smo sa Suzanom Stanković Čikić, majkom Andrije Čikića u emisiji "Podne".

Na konkurs, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, mogu da se prijave mladi od 10 do 19 godina sa jednom kompozicijom za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument, u trajanju od tri do pet minuta. Konkurs je otvoren do 8. oktobra, a propozicije takmičenja su dostupne na sajtu www.kolarac.rs. Prvonagrađeni u obe kategorije će dobiti nagradu od 100.000 dinara, drugoplasirani po 50.000, a trećeplasirani 30.000 dinara, a biće i specijalnih nagrada poput plakete sa Andrijinim likom. 

"Poslednjih dana stiže uvek najviše prijava, tako je i moj sin radio, da bude siguran da li je sve izmenio, ako želi nešto da promeni, tako bih i ja radila. Meni kao majci je ovo veoma značajno, to čuva sećanje na mog sina koji je prerano izgubio život i nije imao priliku da ostvari svoje snove i u punom sjaju pokaže svoj talenat. Mladi ljudi mogu da pokažu svoj talenat i na ovaj način, nismo ranije imali takmičenje za mlade kompozitore, tako da ovaj je sad i posebna prilika da se mladi iskažu u ovoj sferi muzike. Prilika da pokažu svoj talenat i skenu pažnju na sebe, da vidimo šta umeju i znaju, da im ovo bude odskočna daska za neke dalje prilike", istakla je za UNU Suzana Stanković Čikić. 

Na prošlogodišnjem takmičenju, između ostalih, u kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu je dobio Marko Živković za kompoziciju "Na krilima", dok je u kategoriji od 14 do 18 godina laureatkinja bila Mia Janković za "Odlazak".

"Veoma sam uzbuđena jer mi je ovo mnogo važno, zbog mog deteta, ali i zbog druge dece. Oduševljena sam prošlogodišnjim nastupima i kompozicijama i završnim koncertom, bio je veličanstven, uživala sam. Htela bih da bude samo sve bolje i bolje. Dobijam mnogo poruka od dece i mladih, ali i starijih osoba, a i na Andrijin mejl, obraćaju se sa rečima koliko je on inspirativan i koliko u njemu vide primer da se može ako se daju tome, ako daju nove ideje šta bi mogli da urade da istraju. Dobijam poruke i na Andrijinom grobu, o onome što oni rade i kako im je Andrija zvezda vodilja. To me rastuži i razneži i onda tu na grobu pomislim - 'ljubavi, živiš, i dalje živiš'", rekla je majka ubijenog dečaka Andrije Čikića: 

"To mi daje snagu i drži me u životu, ljubav prema mom sinu me opominje da ne smem da pokleknem. Lagala bih kada bih rekla da nemam momente kada se pitam 'šta sada', ali se nekako borim sa tim svojim mislima, iz ljubavi prema Andriji. Zajedno sa suprugom se borim, jedno drugom smo podrška". 

Pre nekoliko dana Vlada Srbije ustanovila je da 3. 4. maj budu Dani sećanja na žrtve masovnih ubistava. 

"Važno nam je to, mislim da ta odluka važna i kao poruka društvu, kao nešto što će nam biti podsetnik da su se majske tragedije desile i da moramo da vidimo šta je to što nije bilo dobro, pa je do svega toga došlo. Kroz te dane možemo da razvijemo i negujemo kulturu sećanja, neće nam dozvoliti da zatvorimo oči pred onim što se desilo. Moramo da učinimo sve da se ovakvo nešto nikada više ne ponovi. To slušam od svih ljudi, ali pitanje je šta to znači? Mi nismo kao društvo mnogo uradili, bilo je koraka od strane Ministarstv prosvete ka suzbijanju nasilja u školama, ali ne vidim da je to dalo neke rezultate", kaže Stanković Čikić i dodaje:

"Smatram da treba da pravimo ozbiljne sistemske promene, od pravosuđa, obrazovanja, bezbednosti, socijalne zaštite, mentalnog zdravlja, da svaka priča ima epilog. Meni je strašno što u ovoj tragediji našoj, prema našem zakonu za 10 ugašenih života niko nije kriv, nema odgovornog. Slažem se da treba kod dece razviti drugi sistem vrednosti i empatiju, ali moramo promeniti i nešto u zakonodavstvu, da i deca znaju da za loše ponašanje postoje posledice. 

Suđenje traje i dalje, pre nekoliko dana svedočila je majka ranjenog dečaka Miljana Kecmanović, a pre toga je i dopunila svoju odbranu u Višem sudu. Sledeće ročište zakazano je za 8. oktobar, ali će se održati u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. U ovom predmetu sudi se roditeljima dečaka, Vladimiru i Miljani Kecmanović i instruktoru streljane Nemanji Marinkoviću, koji je optužen za krivično delo davanje lažnog iskaza.

"Teško podnosim suđenja, u sudu sam i slušam okrivljene koji ne smatraju sebe krivima, prema zakonu niko nije odgovoran, a mog sina nema. Nije mi bitno da li će presuda biti do kraja godine ili nešto kasnije, bitno mi je kada će se suđenje završiti i kakva je poruka društvu. Ako ovo suđenje dobije epilog kakav treba da dobije ipak šaljemo društvu da ne može baš da se radi šta se poželi i da se prođe nekažnjeno", poručila je u razgovoru za UNU Suzana Stanković Čikić. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()