Na Svesrpskom saboru nastupilo 50 kulturno-umetničkih društava: Fokloraši razveselili građane

Za 17 sati na Trgu republike predviđena je Centralna manifestacija sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno"

08.06.2024. 15:27
  • Podeli:
Tan2024-06-0815130666_4 folklor kalemegdan TanjugNemanja Jovanović-66645afd2f6cf.webp Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" predstavilo se 30 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srbije na platou na Kalemegdanu, a predstavilo se i 20 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske ispred Skupštine grada Beograda.

Nastupili su KUD "Gradimir" iz Beograda, FA "Sevdah" iz Vranja, FA Lazarica iz Kruševca, KUD Batajnica, KUD "Vasa Pelagić" iz Banja Luke, KUD "Most iz Bratunca", SKUD "Derventa", KUD "Slavija" iz Istočnog Sarajeva" i drugi.

Ovim nastupom Srbija i Srpska pokazuju duhovnu vrednost i kulturno nasleđe jednog naroda.

Sunčan dan na Kalemegdanu obasjao je nasmejana lica mladih folkloraša. Nad scenom su se vijorile zastave Srbije i Republike Srpske.

 "Ovo je manifestacija koja spaja naš narod sa obe strane Drine .Posebna je čast pokazati svoje umeće, svoju kulturu i tradiciju iz krajeva iz kojih dolazimo. Ovo je prilika za mlade ljude da osete jednu vrstu ovakvog nastupa i da predstave svoju Republiku na najvišem nivou", rekao je za Tanjug predsednik Saveza kulturno umetničkih društava Republike Srpske Nemanja Knežević.

Foto: Nemanja Jovanović/Tanjug

Defile kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske od Skupštine grada Beograda preko Terazija do Knez Mihailove ulice planirano je za 16 sati.

U isto vreme članovi kulturno-umetničkih društava iz Srbije sa Kalemegdana se krenuće ka Knez Mihailovoj ulici. 
Kolone će se prema programu Sabora susresti ispred fontane u Knez Mihailovoj ulici u 16.30 sati. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

Za 17 sati na Trgu republike predviđena je Centralna manifestacija sabora  "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno" gde će više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske igrati srpsko kolo. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()