Neguje kulturu i ruši predrasude: UNA je posetila Afro festival u Beogradu

Program je bogat, od radionica pravljenja turba, hip-hop plesa za decu, do osnovnih lekcija iz kapoere

Autor: Lena Sladojević
29.06.2024. 21:00
  • Podeli:

Tradicionalni Afro festival održava se ovog vikenda u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. To je festival koji već više od dve decenije okuplja najširu javnost s ciljem da kroz edukativne i popularne programe, kao i promociju afričkih umetnosti i zanata, podrži zaštitu kulturnog nasleđa tog kontinenta.

Afro festival jedna je od najznačajnih manifestacija Muzeja afričke umetnosti, počev od 1997. godine. Program je bogat, od radionica pravljenja turba, hip-hop plesa za decu, do osnovnih lekcija iz kapoere.

"Sutra će nam se pridružiti sve ambasade afričkih zemalja ovde u Beogradu, isto tako imamo gosta, to je ambasada Nigerije koja dolazi iz Mađarske. Naravno tu su i brojni konzulati, konzulat Namibije, Gabone, i konzulat Jamajke", kaže Milica Josimov, kustos Afričkog muzeja umetnosti.

Afro festival je vremenom postao prepoznatljiv kao jedini festival u zemlji i regionu koji na takav poseban način neguje bogatu afričku kulturu. I ne samo to, već i ruši predrasude.

"Jako je važno da nemamo predrasude, jako je važno da nemamo stereotipe i muzej afričke umetnosti pravo je mesto za to jer nekako kada se dođe u sam muzej u razgovoru sa kustosima ili inače bolje upoznaju drugačije kulture i primetićemo svi da su vrlo bliske nama", zaključila je Milica Josimov.

Nekada je Jugoslavija imala program nesvrstanih, a danas Srbija ima program "Svet u Srbiji" kroz koji mladi iz Afrike dobijaju stipendije. 

"Taj istorijski odnos Srbije i Afrike je i dalje nastavljen.  Ljudi iz Afrike znaju Srbiju kroz istoriju, kroz Jugoslaviju, kada je afrika bila u kolonijalnom sistemu, Jugoslavija je mnogo pomagala Arfiku. Jedan od primera je Alžir, koja je uspela da dobije svoju nezavisnost od Francuske, zahvaljujući pomoći Jugoslavije", rekao je antropolog Siri Đavara.

Koliko je važno za naše društvo da upoznajemo druge kulture, kako bi ga unapredili i postali bolji?

"Mislim da je to vrlo bitno zato što kroz kulturu naučite kakvi su ljudi. Na primer na ovakvim mestima to je najbolja prilika da naučite o ljudima, o Africi generalno", istakla je prevodilac Rouz Mutoni Tumbi.

Festival traje još sutra do 18 časova, a ulaznica je simboličnih 400 dinara. Posetioce očekuje i sutra bogat program, kako je to inače u Muzeju afričke umetnosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()