Otvorena Srpska kuća u Parizu - Vučić: Ovo je putovanje u suštinu našeg naroda

Kuću je otvorio Vučić, presekavši crvenu vrpcu

27.07.2024. 15:53
  • Podeli:
srpska kuća u parizu screenshot Tanjug-66a4fbbcd1df2.webp Foto: Tanjug

U Parizu je danas svečano otvorena "Srpska kuća" u Parizu, u okviru Olimpijskih igara 2024. godine, a otvaranju prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je presekao crvenu vrpcu koji je na početku rekao da je ovo zdanje "putovanje u suštinu našeg naroda". Pre ulaska prisutnima su posluženi pogača i so.

Pored Vučića prisutni su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, francuski ministar za spoljnu trgovinu Frank Rister, ministar sporta Zoran Gajić, visoke zvanice Francuske i predstavnici diplomatskog kora.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srpska kuća u Parizu esencija Srbije i mesto gde se vide sva naša dostignuća.

On je prilikom otvaranja Srpske kuće rekao da je to paviljon koji predstavlja srce Srbije od jula 2024.

 "To će biti unikatni srpski hab kako bi se videlo srpsko nasleđe. To je putovanje u esenciju Srbije gde vidite sva naša dostignuća. U srcu paviljona je skulptura, drvo života u kojoj se nalaze srpski preci koji su postali oslobodioci. Ovo je kruna svega našeg i dužnost da predstavimo sve naše korene koji će oslikati našu budućnost i predstavljati nas", rekao je Vučić.

On je kazao i da je Srpska kuća predstavljena sa najboljom tehnologijom na najbolji mogući način.

"Ovde vidimo i slike Nadežde Petrović, jedne od najistaknutijih slikara, radove Tesle i Milutina Milankovića. Vide se naša najvažnija dostignuća, kao i dostignuća pojedinaca koji predstavljaju Srbiju. Možete da probate i ukuse Srbije koje su pripremili mladi i talentovani kuvari, koji će spremiti najpoznatija jela i pića. Ovo je nezaboravno iskustvo ukusa i mirisa", rekao je Vučić.

Vučić  je zajedno sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Risterom prisustvovao jedinstvenom performansu na otvaranu Srpske kuće u Parizu, kojom je predstavljeno unikatno srpsko kulturno nasleđe.

Domaćin Srpske kuće Danijel Nikolić upoznao je prve goste i predstavio postavku "Koreni" autora Dušan Jovović  koji je prikazao ono  najbolje što je naša zemlja dala, kao što su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mileva Marić Ajnštajn i mnogi drugi umetnici.

 Vučić je komunicirao preko video veze uživo u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu sa nekoliko sportista i sa odigrao sa njima igru "iks oks", kako bi se istakla tema predstojeće specijalizovane izložbe Ekspo 2027. u Beogradu, čija je glavna tema igra.

 U Srpskoj kući su na jednom zidu predstavljeni i svi najvažniji sportisti iz Srbije.

"Srpska kuća" smeštena u Parku La Vilet koji će za vreme Olimpijskih igara poneti ime "Park nacija" jer je u njemu smešteno čak 15 nacionalnih kuća, predstavljaće jedinstveni centar koji će poseticima ponuditi bogato i interaktivno iskustvo srpske kulture, istorije, sporta i gastronomije. 

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni deo "Srpske kuće" činiće umetnička instalacija "Koreni", visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korene srpskog naroda, i njegove tradicije, kulture, istorije. 

Takođe, posetioci će imati priliku da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane našim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će po prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama.

Gastronomski deo paviljona omogućiće posetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima pripremljenim na moderan način od strane najtalentovanijih mladih kuvara Srbije iz Junior Chefs Cluba. 

Ujedno, istaknut je i značaj srpske turističke ponude, ekonomije bazirane na modernim tehnologijama, inovacije u nauci, kao i planova za EXPO2027.

Pored kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe naših proslavljenih umetnika.

 "Srpska kuća" biće otvorena svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz će biti besplatan za sve posetioce. 

 Nosioci projekta "Srpska kuća" su Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, dok su ključni partneri Ambasada RS u Parizu, Turistička organizacija Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()