Otvoreni "Dani Srpske u Srbiji": Specijalni programi u 12 gradova

Predsednik vlade Srpske je poručio da srce Republike Srpske kuca za Srbiju, koja je njen čuvar

21.09.2024. 08:38
  • Podeli:
Tan2024-09-2021292735_1 dani srpske u srbiji marko djokovic-66ee6959c2e15.webp Foto: Tanjug/Marko Đoković

Manifestaciju koja potvrđuje srpsko jedinstvo i jača veze srpskog naroda sa obe strane Drine - 12. "Dane Srpske u Srbiji",  svečano je u Beogradu otvorio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, uz poruku da je Srbija Republici Srpskoj putokaz i stariji brat.

Skup u Narodnom pozorištu počeo je himnama uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija, a čije je reči preneo episkop hvostanski Aleksej.

U ime Srbije govorio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, koji je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića naglasio da su Dani Srpske u Srbiji mnogo više od događaja - "oni su simbol našeg postojanja, naše istorije, naše kulture i naših dubokih korena koje moćna Drina ne razdvaja, već napaja".

Višković koji se obratio u ime predsednika RS Milorada Dodika, rekao je da će u idućih nekoliko dana u 12 gradova širom Srbije biti predstavljeni razni kulturni, turistički i privredni potencijali Republike Srpske ali i mogućnosti za investitore iz Srbije.       

"Srbija je naš najznačajniji partner, ali iznad svega prijatelj i saveznik. Naš najveći spoljnotrgovinski partner, ali i investitor", rekao je Višković i dodao da će neki reći da u politici i međudržavnim odnosima nema prijateljstva, već samo interesa. 

"Međutim, Republika Srpska i Srbija dokazuju upravo suprotno, iskreno jedinstvo, prijateljstvo i partnerstvo", naglasio je on i dodao da su veze Srbije i Republike Srpske trenutno najbolje u istoriji zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku.

Predsednik vlade RS je poručio da srce Republike Srpske kuca za Srbiju, koja je njen čuvar, i naglasio da ne postoji ništa što može izbrisati osećaj međusobne privrženosti i jedinstva. Višković je podsetio da postoje stalni pritisci kojima smo izloženi i da pritisak trpe i politička rukovodstva našeg naroda sa obe strane Drine da se na silu izjasne za koga su, za jedne ili druge, terajući nas da zauzmemo stranu u sukobu hiljadama kilometara daleko od nas.

"I u tom smislu i u tom iskušenju mi ćemo slediti Srbiju. Srbija je naš putokaz, naš stariji brat koji će znati kako da se iznese i sa ovim izazovom, tražeći najbolje rešenje interesa za celokupni srpski narod. Nikada ne zaboravimo, Srbija čuva RS i u formalnom i u pravnom smislu kao garant Dejtonskog sporazuma, Srbija ima i pravo i obavezu da se pita za položaj RS i niko to ne može da joj zabrani", naglasio je Višković i podsetio da RS i Srbija intenzivno razvijaju više velikih značajnih projekata.

Podsetio je da je nedavno na Svesrpskom saboru usvojena "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", a da institucionalni temelj saradnje predstavlja Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.

"Srpskoj i Srbiji ne treba nikakav papir da bi bili jedno", rekao je on i dodao da smo mi u našim srcima i dušama jedno nacionalno biće.

"To nijedna granica, ni jedna prepreka ne može da nadvlada. Iako administrativno razdvojen u dve države, ovaj narod živi i funkcioniše kao jedna celina. Znate, uvek je najjače ono što osećate u srcu. A naše kuca za Srbiju. Kao što ono u Srbiji kuca za nas", rekao je Višković i nagalsio da osećaj međusobne privrženosti i jedinstva ništa ne može da izbiriše.

Siniša Mali je naglasio da su Dani RS u Srbiji prilika da zajedno pogledamo u budućnost i razmislimo o tome šta još zajednički možemo da postignemo. Naša najveća snaga je, kako je naglasio, u našem jedinstvu, našoj ljubavi prema svom narodu i prema svom nasleđu.

"Danas je Srbija jaka, stabilna, ekonomski i privredno osnažena i ima snage da brine o svom narodu, gde god on živeo. Naš narod sa druge strane Drine zna da uvek može da se osloni na Srbiju, baš kao što i mi možemo da se oslonimo na RS. Uprkos svim problemima koji nas ne zaobilaze već decenijama, mi i dalje stojimo čvrsto zajedno jer naša snaga upravo i jeste u našem zajedništvu", naveo je Mali.

Mali je podsetio da od 2013. godine, "Dani Srpske" neprestano svedoče o snazi veze koja postoji između RS i Srbije, ali i o našoj odlučnosti da te veze stalno jačamo i produbljujemo.

"Kroz bogatu srpsku istoriju, mnogi velikani su se divili hrabrosti srpskog naroda, pa su tako za Srbe govorili da su "samopouzdan i miroljubiv narod", "ponosan ali ne i ohol", "hrabar toliko da ta hrabrost seže do junaštva", zatim "nepobediv i disciplinovan", rekao je Mali i podsetio da je naš hrabri srpski narod, koji je toliko stradao i borio se da preživi, stvorio kao svoju sigurnu kuću - RS.

"Predsednik Vučić posebno je ponosan, na osećaj bratskog zajedništva, koji nikada ne slabi, bez obzira na sve izazove sa kojima smo se suočavali kroz istoriju", rekao je Mali i dodao da smo mi, sa obe strane Drine jedan isti narod sa istom željom da zajedničku budućnost učinimo što svetlijom.

Domaćin manifestacije, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naveo je da manifestacija ima za cilj očuvanje srpskog jedinstva, našeg pisma i jezika, kao i jačanje odnosa naše Srbije i naše Republike Srpske.

Drina je arterija srpskog zajedništva, jednog jeizka i pisma jedne vere i molitve, rekao je Cicović i podsetio na značaj jedinstva Srbije i RS i u teškim vremenima kao i na činjenicu da od Srbije traže da se odrekne svoje kolevke Kosova i Metohije, od RS da se odrekne sebe same, dok od Srbije i Srpske traže da se međusobno odreknu jedna druge.

"Jedinstvo naroda i državnog rukovodstva Srbije iz Srpske iskazano Deklaracijom svesrpskog sabora 8. juna ove godine i potvrđeno zajedničkim projektima u svim oblastima ljudskog delovanja jasna su i jaka poruka i put jedinstvenog odgovora na svaki izazov i svaku pretnju", rekao je Cicović.

Manifestacija koja donosi duh srpskog naroda iz Republike Srpske, sledi upravo nakon proslava 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Pored Beograda odvijaće se u Novom Sadu, Zrenjaninu, Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Požarevcu, Subotici, Somboro i Sremskoj Mitrovici.

Dani Srpske u Srbiji pokrenuti su 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na nov i jedinstven način predstavi RS i njeni potencijali.

U cilju promocije kroz različite programske aktivnosti podstiče se razmena kulturnih ostvarenje i kulturne baštine, predstavljanje prirodnih lepota, turističkih mesta i ruta, ugostiteljstva, kulinarstva i vina. Manifestacija je prilika i za promociju privrednih potencijala, nauke i kulture Srpske.

Svečanosti u Narodnom pozorištu prisustvovali su brojni ministri u Vladi RS, kao i ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Dejan Ristić, Novica Tončev, poslanici, zvanice iz kultunog i političkog života. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()