UNA u Antikvarijatu: Kako izgleda paralelni univerzum u kom su zajedno Šemsa Suljaković i Tolkin

Samo ovde Politikin zabavnik iz prošlog veka stoji uz Šemsu Suljaković i samo ovde genijalci dele prostor sa teoretičarima zavere ili knjigama o uzgoju koza.

Autor: Lena Sladojević
29.10.2023. 21:18
  • Podeli:
antikviteti 1-653e72173e2ff.webp Foto: UNA

Iz "Drugog ugla","Poslednja šansa", "Paralelni univerzum" sve bi to mogli biti naslovi televizijskog priloga o Antikvarijatu na sajmu knjiga. Samo istinski zaljubljenjici u starine, znaju da postoji to  mesto i iz tog razloga vam donosimo priču o Antikvarijatu. 

Mesto na kojem knjige, značke, gramofonske ploče, stripovi, čuvene Burde dobijaju drugu ili  poslednju šansu. Zaljubljenici u starine, pomalo ekscentrični, složićete se, za nove knjige na spratu  ispod kažu - da su tetrapak u supermarketu i da im fali duše. Oni koji prodaju, objašnjavaju zašto je toliko kupaca u Antikvarijatu. 

„Ima dosta kupaca koji dolaze samo ovde, jer su tamo maltene samo knjige koje mogu u toku godine da se pronađu u knjižarama. Antikvarne knjige teško se nalaze, pogotovo neke knjige kojih nema godinama i koje se ne štampaju i onda pokušavaju kod nas da nađu jer dole nema“, kaže za UNU Goca i Raša iz jedne antikvarne radnje.  

UNA

„Dobrim delom se odlučuju zato što su ranije bili bolji izdavački izbori, bili su bolji prevodi. Jednostavno naši kupci to znaju prepoznaju i traže“, objašnjava nam Biljana Ralović iz antikvarijata„Anđa“. 

Značajno je izostao sajamski popust. Nove knjige su povoljnije svega 100, 150 dinara. Kako se inflacija prelila i na redove i slova, mnogi su ovogodišnji budžet za sajam knjiga, odlučili da potroše na polovne knjige. 

UNA

„Godinama unazad traže jeftinije knjige, a sa druge strane mi to imamo. U toku je akcija tri knjige za 200 dinara i svako ko voli knjigu može do nje lako da dođe“, kaže Ralović. 

Kad pronađu knjigu koju su tražili deceniju i više, kupci kažu: „Jao sad sam je našao, jedva sam je našao, tražio sam je godinama, nisam mogao da je nađem“, prepričavaju nam Goca i Raša. 

Samo ovde Politikin zabavnik iz prošlog veka stoji uz Šemsu Suljaković i samo ovde genijalci dele prostor sa teoretičarima zavere ili knjigama o uzgoju koza. 

UNA

Samo ovde ugledni profesori, traže knjige gde i traperi. Teška vremena se ogledaju najbolje u tome što velikani poput Tesle, Umberto Eka, Tolkina mogu da se pronađu za sve nekoliko stotina dinara. Bolje i to nego u kontejneru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()