Dvostruka merila Evrope i sveta

Ruska okupacija Ukrajine i rat koji odnosi živote poraz je modernog sveta

22.03.2022. 11:20
  • Podeli:

Njegov besmisao ostavio je hiljade ljudi bez domova i uplakane žene i decu naterao da hrle granicama Evrope u potrazi za životom i vrednostima. 

Istovremeno, kao da smo zaboravili da u svetu još uvek traju ratna razaranja života i domova. Kao da smo zaboravili da na granici Evropske unije između Hrvatske i Bosne i Hercegovine još uvek imamo ljude koji na isti način traže minimum ljudskih prava. 

Političarima, kako evropskim, tako i domaćim ovih dana puna su usta o tome kako će izbeglicama iz Ukrajine pružiti sve što je u njihovoj moći. 

Sa druge strane, kao da svi postaju slepi na činjenicu da pokradeni i pretučeni migranti iz Pakistana, Avganistana, Sirije i drugih zemalja i dalje bivaju nasilno vraćeni sa praga Evropske unije i žive u uslovima ispod ljudskog dostojanstva.

Sve izbeglice beže zbog rata

Roditelji puštaju decu od 14, 15 godina u svet, samo da spasu živu glavu. Rat nikom ne donosi dobro, za lice pravde kaže Adel iz Irana, koji je zajedno sa svojim sinom Sadžadom, pronašao svoju sreću u Bosni i Hercegovini. 

Iz dana u dan pokazuje ljudima oko sebe zahvalnost za pomoć koju je dobio u trenucima kada mu je ona bila preko potrebna. Sudbina mu je dala i da u mestu Vikići kod Bihaća pronađe i bosanku Emiru, zaljubi se, i da zajedno nastavljaju životni put. 

Nažalost, Emira je više od 20 godina bolesna i ide na dijalizu. Adel je odlučan u nameri da joj kada za to dođe vreme pokloni svoj bubreg i da zajedno nastave da žive.

Šaid iz Pakistana ima tek 17 godina. Mesto rođenja i životne okolnosti, nisu dozvolile da bude poželjan u Evropi. Granicu sa Hrvatskom pokušavao je da pređe više od 30 puta, ali je svaki put nasilno vraćen u Bihać u Bosni i Hercegovini.

"Nisu svi migranti isti, neki su loši, neki su dobri. Ali nisu svi ni Srbi, ni Bosanci isti. I Evropa.I u Evropi ima loših ljudi", kaže.

Ne tako davno o migrantima koji ne dolaze iz Evrope slušali smo kako ih nazivaju teoristima, muslimanima, ljudima manje vrednosti zbog kojih su se gradile ogromne ograde sa bodljikavim žicama.

Rat u Ukrajini magično je učinio da se ne priča o koronavirusu, ali i skinuo masku sa lica demokratske Evrope.

Gledajte emisiju Lice pravde, svake srede u 21h na UNI.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()