Zbog siromaštva majka je dečaka (5) s leukemijom morala da smesti u dom za nezbrinutu decu

Mirsada je pre skoro dve godine morala svog sina Andrijana ostaviti u Dječjem domu.

09.02.2022. 11:44
  • Podeli:
lice-pravde-ep-1.01-mirsada-still029.jpg

On je tada imao četiri godine i dijagnozu leukemije, a njegova porodica je toliko siromašna da im se on ne može vratiti. Takvo zdravstveno stanje zahteva bolje uslove za oporavak, a njegova porodica živi u trošnoj kući.

Bez struje, vode i toaleta, na zagrebačkim Strugama, smestio se život ove porodice. Uz Andrijana, Mirsada ima još petoro dece koje odgaja potpuno sama. Ne primaju nikakvu socijalnu pomoć, žive od novca koje Mirsada uspe da zaradi čisteći tuđe kuće. To gotovo nikada ne bude dovoljno pa njena porodica često zavidi od dobrote drugih ljudi. Kroz sram priznaje da se kupaju napolju, jedu hranu koju dobiju iz humanitarne pomoći, greju se na donirana drva.

“Meni se najviše život promijenio otkad se moj sin razbolio. Kad ga nismo mogli dovesti ovdje i kad su ga morali smjestiti u Nazorovu. Bili smo zajedno i ono kad nemate, snaći ćete se. Sasvim je drukčiji osjećaj kad nemate što jesti, kad se nemate gdje okupati, ali kad vam je dijete bolesno…“, govori Mirsada.

Andrijano je znatiželjno dete, razume sve što se događa, a dane u Dječjem domu provodi u igri i iščekivanju kad će moći da ide kući.

“Čim majka se preseli u neke bolje stambene uvjete taj isti dan Andrijano može doma“, kaže socijalna radnica Mateja Mandić Blažević iz Dječjeg doma.

Upravo zato, Andrijano mamu dočeka uvek s istim pitanjem.

“Molim vas zamislite kako se on osjeća. Nama je teško, a svjesna sam da to tako mora biti. On nije svjestan da to tako mora biti. On i dalje misli da sam ja njega napustila, da sam ja njega ostavila. On kad god ja dođem, pita, a jesi našla mama stan. Ja kažem, pa Andrijano, ljubavi, nisam, traži mama stan“, kaže Mirsada. 

Bez ikakvih primanja, teško da će stan moći da pronađe sama. Do tada, Andrijano će dane provoditi odvojen od mame.

"Nekako je nedopustivo u današnjem društvu da djeca borave u ustanovi, u domu, zbog siromaštva, a njegova obitelj je iznimno siromašna  Ti uvjeti u koje bi Andrijano trebao doci su prosječni uvjeti da ima prostor nekakav za sebe. Da stan ili kućica ima struju i vodu i da ima mogućnosti za normalan život i za brigu“, kaže direktorka Dječjeg doma Jasna Ćurković Kelava.

Ne propustite emisiju Lice pravde u sredu, 9. februara u 21 sat na Una TV.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()