"Na sve smo spremni, nema očajavanja": UNA je na KiM pitala Srbe kako se bore sa nestašicom dinara

Srbi sa severa Kosova i Metohije misle da odlukom o ukidanju dinara vlast u Prištini želi da ih protera odatle

Autor: Lena Sladojević
26.02.2024. 22:00
  • Podeli:

Početak nedelje u Severnoj Mitrovici obeležen je novim velikim redovima ispred ekspozitura Banke Poštanske štedionice. Odlukom Prištine o ukidanju dinara, pogođeni su i studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji su želeli da podignu stipendije, kao i mladi ljudi zaposleni preko programa "Moja prva plata" pokušavajući da podignu uplate. I u tome nisu uspeli, kao ni korisnici socijalne pomoći, zdravstveni i prosvetni radnici, kao ni majke korisnice dečijeg dodatka.

Nemaju problem samo Srbi koji su budžetski korisnici, već i svi ostali, jer je dinara sve manje u opticaju. U enklavama srpske valute više nema uopšte, dok se i stanovnici Severa Kosova sve teže snalaze. UNA televizija proveravala je kako izgleda život u selima oko Leposavića.

Bilo je nekada novčanica i od 1.000 i 2.000, sada već nedeljama na bankomatu u selu Sočanica nema ni dinara. Posledice toga već znaju oni koji drže prodavnice, poput Zorana Jovanovića.

"Prvo, mi osećamo to kao trgovci. Mi osećamo da nema dinara. Čim nema dinara - slab je promet i to je to", kaže za UNU Srbin iz Sočanice kod Leposavića Zoran Jovanović.

Srbi sa severa Kosova i Metohije misle da odlukom o ukidanju dinara vlast u Prištini, zapravo, želi da ih protera odatle. Zato očekuju da se što pre nađe rešenje za problem u vezi sa plaćanjem.

"Mi trenutno radimo sa dinarima i sa evrima, do nekog vremena ima taj prelazni period, kad se treba preorjentisati samo na, kako kažu, evro. Šta će biti - videćemo... Mi smo na sve spremni, na sve mora da se adaptiramo, pa videćemo za dalje. Znači, nas ništa ne može da iznenadi", objašnjava Jovanović.

Slična situacija je i u drugim mestima u opštini Leposavić. Dinara ima samo ako ih je neko ranije uštedeo, ali i to se lagano tanji.

Ono što je reporterka UNA televizije mogla da čuje od naroda na prostoru KiM jeste da oni ne očajavaju, ne mešaju se u politiku, čekaju sastanak u Briselu i nadaju se da će se naći neko rešenje.

"Za sada primaju u svojim radnjama i evre i dinare, što je bio slučaj i jutros u Gračanici. Hotel i kafu smo platili sa dinarima, odnosno valutom, ali onom koju smo poneli iz Beograda", javlja naša novinarka.

Iskustvo ovdašnjih Srba, ali i poruke iz Prištine, govore da brzog rešenja za njihove muke neće biti, jer takozvana vlada Aljbina Kurtija ne pokazuje da je spremna na kompromis.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()