Napeto u Hitnoj pomoći u Aleksincu: Primili smo noćas 58 pacijenata, 5 upućeno na dalju opservaciju

U toku dva dana je bilo oko 200 pacijenata koji su se otrovali u fabrici Magna

19.01.2024. 16:12
  • Podeli:
hitna pomoć, kragujevac, 4 okt 2023 - foto Tanjug Nebojša Raus (1)-655b0f5891b5c.webp Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Načelnik Hitne pomoći u Aleksincu Nenad Marković rekao je da je noćas posle trovanja u fabrici Magna u toj ustanovi zbrinuto 58 pacijenata, od kojih je pet upućeno na dalju opservaciju u interno odeljenje bolnice u Aleksincu. 

"Jedna pacijentkinja je odatle upućena u Klinički centar Niš, sa nešto težom kliničkom slikom. Pacijenti su imali simptome kao i prethodne večeri - peckanje usana, grla, osećaj mučnine, nagon za povraćanjem i bol u želudcu", rekao je Marković. 

On je naglasio da je služba Hitne stigla za petnaestak minuta i da su svi pacijenti zbrinuti i preveženi na vreme. 

Kako je u toku dva dana oko 200 pacijenata, odnosno radnika fabrike Magna prijavilo simptome trovanja, Marković je rekao da je to za kapacitet Hitne pomoći u Aleksincu bilo veliko opterećenje i zahtevalo angažovanje dodatnih lekara, tehničara i vozača. 

"Hitna pomoć u Aleksincu po zakonu ima pravo na jednu mobilnu ekipu i jednog ambulantnog lekara i tehničara. To je previše pacijenata, tako da iz redovnih kapaciteta ne bismo mogli da opserviramo toliki broj, niti da im ukažemo potrebnu pomoć. Angažovali smo još četiri lekara, četiri tehničara i još dva vozača", rekao je Marković. 

U fabrici Magna u sredu je prvi put došlo do trovanja isparenjima lepka kada se ukupno 105 pacijenata javilo sa simptomima trovanja, od kojih je četiri zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šest upućeno u Univerzitetski Klinički centar Niš.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike Magna u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()