Nova priznanja Kosova nisu zabeležena tri godine

Da li je došlo do promene stava kod pet članica EU koje nisu priznale Kosovo i da li vizna liberalizacija može da utiče na taj proces

29.01.2024. 21:14
  • Podeli:
zastava kosovo_Pixabay-1667143315597.webp Foto: Pixabay

Nova priznanja Kosova nisu zabeležena tri godine, navodi Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, ispitujući da li je došlo do promene stava kod pet članica EU koje nisu priznale Kosovo i da li vizna liberalizacija može da utiče na taj proces, prenosi Kosovo online.

Iz Slovačke navode za Radio Slobodna Evropa da stav u vezi sa tom temom nisu promenili, odnosno da neće priznati nezavisnost Kosova, dok iz Rumunije poručuju da Kosovo treba prvo da reši probleme sa Srbijom.

"U potpunosti i aktivno podržavamo dijalog uz posredovanje EU kao glavni kanal za efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", navedeno je u odgovoru za RSE iz Ministarstva spoljnih poslova u Bukureštu.

Španija je usled vizne liberalizacije za Kosovo priznala kosovske pasoše, ali su vlasti te zemlje objasnile za RSE da to ne znači priznanje Kosova, dok na isti upit preostale dve članice EU koje ne priznaju Kosovo - Kipar i Grčka, nisu odgovorile.

Alehandro Esteso Perez, analitičar i istraživač balkanskih politika i proširenja EU, kaže za RSE da se liberalizacijom viza za građane Kosova "nešto može pomeriti".

"Vlasnici kosovskih pasoša moći će da putuju bez viza u većinu zemalja EU i to će uticati na međuljudske veze i veze između Kosova i zemalja koje nisu članice EU, posebno na društvenom i kulturnom nivou", smatra Perez.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()