Patrijarh Porfirije uputio saučešće povodom smrti bugarskog patrijarha Neofita

U ime Srpske pravoslavne crkve u Liturgiji i opelu molitveno učešće će uzeti preosvećeni episkopi timočki Ilarion i niški Arsenije

15.03.2024. 23:49
  • Podeli:
bugarski-patrijarh-neofit 1-jan-2020 -profimedia-65f22463969e6.webp Foto: Profimedia

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uputio je saučešće povodom upokojenja patrijarha bugarskog Neofita, poručivši da je njegov odlazak veliki gubitak ne samo za Bugarsku crkvu, već za celo pravoslavlje.

Patrijarh Porfirije je naveo da je životni put blaženopočivšeg patrijarha Neofita bio "svojevrsno pravilo vere u svakodnevici zajedničkih duhovnih i društvenih izazova".

"Kao hristoljubivi i hristonosni prvosveštenik mudro je upravljao brodom poverene mu pomesne Crkve Bugarske, u nadi da će se ovaj nemirni svet konačno dati privesti mirnoj luci Carstva Božjeg. Zbog toga njegovo upokojenje smatramo velikim gubitkom ne samo za Bugarsku crkvu, već i za celo pravoslavlje", poručio je patrijarh srpski.

On je naglasio da "očinska ljubav i čovekoljublje koji su odlikovali patrijarha Neofita uveravaju da će oni koji su ga poznavali, mada ophrvani tugom, uzvratiti molitvama za pokoj njegove duše".

"Njihovim molitvama u ovaj tužni dan i Crkva Srpska pridodaje svoje", naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Bugarske pravoslavne crkve Neofit preminuo je 13. marta u 79. godini posle duge bolesti.

Posmrtni ostaci blaženopočivšeg Patrijarha bugarskog i mitropolita sofijskog Neofita izloženi su na poklonjenje u Patrijaršijskom sabornom hramu Svetog Aleksandra Nevskog, gde će sutra u 9.30 časova biti služena Sveta zaupokojena liturgija sa opelom.

Posle bogosluženja, telo blaženopočivšeg patrijarha biće preneto u Saborni hram Svete Nedelje, gde će biti obavljen čin sahrane.

U ime Srpske pravoslavne crkve u Liturgiji i opelu molitveno učešće će uzeti preosvećeni episkopi timočki Ilarion i niški Arsenije, saopštila je SPC. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()