Borelj o situaciji na severu Kosova: Radimo na sprečavanju eskalacije, nasilje nije put

"Stabilnost, povezanost i bezbednost su tri ključne reči ovog sastanka na kojem treba da radimo na uspostavljanju okvira za zajedničku spoljnu politiku", rekao je Borelj

01.06.2023. 11:57
  • Podeli:
Žozep Borelj Tanjug Carl Court-64786a5056857.webp Foto: Tanjug/Carl Court

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovio je danas da nasilje na severu Kosova nije put i pozvao da se svi potrude da izbegnu dalju eskalaciju.

Borelj, koji danas učestvuje na Samitu evropske političke zajednice u Kišinjevu, u Moldaviji, rekao je da se juče u Bratislavi sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a da danas očekuje da će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Moramo insistirati da nasilje nije pravi put, nasilje mora biti osuđeno, a počinioci nasilja izvedeni pred lice pravde. Treba izbegavati svaku vrstu eskalacije i nekoordinisanih poteza. Nastavićemo da radimo na tome", rekao je Borelj prilikom ulaska na samit evropskih lidera u glavnom gradu Moldavije.

On je rekao da je cilj samita stabilizacija kontinenta, s obzirom na to da, kako je naveo, "ima mnogo problema na Balkanu", kao i bezbednost Evrope.

"Stabilnost, povezanost i bezbednost su tri ključne reči ovog sastanka na kojem treba da radimo na uspostavljanju okvira za zajedničku spoljnu politiku", rekao je Borelj.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()