Brnabić: ZSO mora ostati na dnevnom redu, na njenoj implementaciji počiva kredibilitet EU

Premijerka je i podsetila da je Srbija uložila mnogo u radu na reformama u oblasti vladavine prava te da je završila težak i kompleksan proces ustavnih amandmana.

28.02.2023. 15:03
  • Podeli:
ana brnabić miloš milivojević tanjug-63fe0996b8aa9.webp Foto: Miloš Milivojević Tanjug

Odlučnost da Zajednica srpskih opština mora ostati na dnevnom redu potvrdila je premijerka Ana Brnabić rekavši danas da kredibilitet EU upravo počiva na implementaciji ZSO.

"U smislu EU integracija, regionalne saradnje i stabilnog i mirnog regiona svakako tačka broj jedan je dijalog između Beograda i Prištine. U ovom trenutku zaista na dnevnom redu mora biti ZSO", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je i podsetila da je prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prišitne potpisan 2013. godine, pre deceniju, a u njemu je u šest tačaka sadržano sve što se odnosi na ZSO.

"Kredibilitet EU sada stoji na tome da se implementira ZSO, da se formira ZSO i da onda možemo da krenemo dalje", rekla je Brnabićeva u uvodnom delu regionalne konferencije "Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, perspektive - Zapadni Balkan, Transatlantska saradnja i građansko društvo" na kojoj je govorila o dva najvažnija spoljnopolitička cilja Srbije.

Premijerka je i podsetila da je Srbija uložila mnogo u radu na reformama u oblasti vladavine prava te da je završila težak i kompleksan proces ustavnih amandmana, uključujući izmene ustava uoblasti pravosuđa.

Kao sledeći veliki korak, premijerka je navela punu implementaciju medijske strategije koja će, uz sve ostale reforme, prema premijerkinim rečima, biti važna za sve naše građane i privredu i koje će nas konačno odvesti u EU.

Konferenciji prisustvuje i ministarka za evopske integracije Tanja Miščević, a na njoj su, između ostalih, govorili i norveški ambasador Jern Eugen Jelstad i američki ambasador Kristofer Hil.

Skup oraganizuje Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD kao deo projekta "Jačanje EU integracija u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji" uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()